Η Ελλάδα στη μέγγενη των διεθνών εξελίξεων




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Σήμερα η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί οριστικά από τις συμπληγάδες των δανειστών της, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά τα τελευταία χρόνια. Η Γερμανία, ως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις πιέζουν ασφυκτικά κυρίως την Ελλάδα για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αξιοποίηση και στον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο υπέδαφός της.

Ετσι θα απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία, αφού ειδικά η Ε.Ε. καλύπτει το 75% των αναγκών της από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Οι διεθνείς επενδυτές –θεσμικοί και μη– επιδιώκουν να συμμετέχουν ή να εξαγοράσουν με τις ιδανικότερες τιμές «φιλέτα» της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στην πώληση εκτάσεων, εταιρειών, «φιλέτων» κ.ά. είναι τόσο σκληρές όσο και οι γύροι συνομιλιών για τους όρους των Μνημονίων. Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία παραμένει η ανάπτυξη.

Ως οικονομολόγος πιστεύω ότι με τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο 45% και στις γειτονικές χώρες π.χ. Βουλγαρία, Τουρκία, FYROM κτλ. στο 10% περίπου θα ήταν οξύμωρο και παράλογο να τρέφει κάποιος προσδοκίες ότι σοβαροί ξένοι επενδυτές και επιχειρηματίες θα επιλέξουν την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν το ιδανικότερο «κοινωνικό μέρισμα» για την ελληνική κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου η ανεργία συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα μετά από αυτό της διαφοροποίησης του παραγωγικού προτύπου που άμεσα χρειάζεται η χώρα μας.

Απαιτείται να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η παραγωγική ικανότητα, η βιομηχανική παραγωγή, να τονωθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών και να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία και τα μικροκομματικά συμφέροντα που αγκυλώνουν και ματαιώνουν τα επιχειρηματικά σχέδια. Αν δεν δοθούν επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα με μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, τότε δεν θα βελτιωθεί ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις θα αποτελούν «όνειρο απατηλό» για την ελληνική πραγματικότητα.

* Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας του βιβλίου «Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά». Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” (www.kathimerini.gr).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: