Οι ευχαριστίες του Πούτιν στον Ολάντ και της Μέρκελ στους συμμάχους
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ για τις τελετές προς τιμήν της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία, στις οποίες είχε προσκληθεί ο επικεφαλής του Κρεμλίνου παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Μου φαίνεται ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τη Γαλλία και τον πρόεδρο Ολάντ για την εκδήλωση αυτή και για το συγκεκριμένο μήνυμα ότι ο κόσμος δεν ξεχνά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε τους βετεράνους, αυτούς που έφεραν τη νίκη» ανέφερε ο Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση προσθέτοντας ότι ευχαριστεί «το γάλλο πρόεδρο για την ομιλία του και τις αναφορές του στον αποφασιστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη κατά του ναζισμού».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε επίσης ότι με τον πρόεδρο Ολάντ είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση. «Μιλήσαμε για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, τους οικονομικούς δεσμούς και τα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν και της Συρίας », είπε ο Πούτιν.

Η Γαλλία προσκάλεσε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά την συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και οδήγησε επίσης στη ακύρωση της συνόδου κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. Επίσης, η Γαλλία επιθυμεί να τηρήσει τη σύμβαση για την πώληση δύο πολεμικών πλοίων Μιστράλ, μια απόφαση που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γερμανία ευχαριστεί τους Συμμάχους για τις “θυσίες” τους εναντίον του ναζισμού, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της χώρας της για τις θυσίες που πρόσφεραν οι συμμαχικές δυνάμεις για την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό σήμερα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

«Η 6η Ιουνίου του 1944 δεν ήταν η ημέρα της οριστικής απελευθέρωσης, όμως υπήρξε η ημέρα της αρχής της απελευθέρωσης, που μας επιτρέπει να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Σύμμαχοι προκειμένου να μας απελευθερώσουν από το ναζισμό» δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ρανβίλ νωρίτερα απόψε.

Η Μέρκελ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κατέθεσε στεφάνι στο κεντρικό μνημείο του βρετανικού στρατιωτικού νεκροταφείου της περιοχής και, στο χώρο μπροστά το μνημείο για τους Γερμανούς στρατιώτες, περιλαμβανομένου ενός αγνώστου.

«Το Ρανβίλ είναι συμβολικό μέρος της σημαντικής αυτής ημέρας καθώς ήταν η πρώτη κοινότητα που απελευθερώθηκε μετά την Απόβαση» επισήμανε η καγκελάριος.

Όμως «η απελευθέρωση είχε ένα φοβερό τίμημα: εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν με την ζωή τους για την ειρήνη και την ελευθερία και δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους» προσέθεσε η Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA – PHOTO via KREMLIN

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal