Η Ε.Ε. αναβάλλει την κατασκευή του South Stream




Η ΕΕ ζήτησε χθες από τη Βουλγαρία να αναβάλλει τα κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο του σχεδίου για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου SouthStream, προκειμένου να διερευνήσει τον τρόπο ανάθεσης των συμβολαίων, επισημαίνει ο Laurence Norman, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Tells Bulgaria to Stop Work on Gazprom’s South Stream Project».

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση, η Chantal Hughes, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για Εσωτερικές Αγορές, MichelBarnier, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάσιμη πεποίθηση ότι σημειώθηκε παραβίαση των κανονισμών περί εσωτερικών αγορών, ιδιαίτερα «όσων σχετίζονται με την ανάθεση δημοσίων συμβολαίων».

Παράλληλα, χθες, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αntoine Colombani, πρόσφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τα βουλγαρικά συμβόλαια. Μία εξ αυτών είναι ότι η SouthStreamBulgaria, η κοινοπραξία 50%-50% μεταξύ της βουλγαρικής κυβέρνησης και της Gazprom, ανέλαβε το συμβόλαιο για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση του αγωγού, χωρίς να έχει προηγηθεί μια ανταγωνιστική διαδικασία  υποβολής προσφορών. Η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της βουλγαρικής και της ρωσικής κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα στην SouthStreamBulgaria να δείξει προτίμηση σε ρωσικές και βουλγαρικές εταιρείες στο πλαίσιο της ανάθεσης υπεργολαβιών για τον αγωγό.

Ο κ. Colombani ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει την κατάσταση και σε άλλα κ-μ που εμπλέκονται στον SouthStream, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει υπογράψει συμβόλαια με Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αυστρία και την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Σερβία, καταλήγει η ανταπόκριση.

http://online.wsj.com/articles/eu-tells-bulgaria-to-stop-work-on-gazproms-south-stream-project-1401811829

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: