Οι Αμερικανοί σκέφτονται διάλογο με τους Ταλιμπάν!




Η ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε χθες, αυτή ενός Αμερικανού στρατιώτη που κρατείτο από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στην φυλακή του Γκουαντάναμο, μπορεί να αποτελέσει ένα “άνοιγμα” για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

“Αυτό θα μπορούσε, αυτό θα πρέπει και όπως ελπίζουμε εμείς αυτό θα αποτελέσει ένα άνοιγμα” στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους ισλαμιστές αντάρτες στο Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των άμεσων διαπραγματεύσεων το 2012, δήλωσε ο Χέιγκελ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC από την αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Σε αυτήν την αμερικανική βάση απελευθερώθηκε χθες ο Αμερικανός λοχίας Μπάουϊ Μπέργκνταλ μετά την κράτησή του για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν.

“Είχαμε δεσμευτεί (σε έναν διάλογο) με τους Ταλιμπάν ως το 2012. Διέκοψαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, έκτοτε δεν έχουμε καμία επίσημη σχέση μαζί τους”, υπογράμμισε ο Χέιγκελ. “Επομένως ίσως (αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων) να αποτελέσει ένα νέο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Αφγανιστάν όπου πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την επομένη της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ.

Η Ουάσινγκτον ζητεί εδώ και χρόνια να υπάρξει μια διαδικασία “αφγανικής συμφιλίωσης” ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν με την μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο και εργάστηκε για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο μουλάς Όμαρ, ανώτατος ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η απελευθέρωση πέντε πρώην στελεχών των Ταλιμπάν, που ήταν φυλακισμένα στο Γκουαντάναμο, με αντάλλαγμα αυτήν του Μπέργκνταλ, συνιστά μια “μεγάλη νίκη”.

“Απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο αφγανικό μουσουλμανικό έθνος, σε όλους τους μαχητές του Θεού και στις οικογένειες και τους συγγενείς των κρατουμένων γι’αυτήν την μεγάλη νίκη”, αναφέρει ο μουλάς Όμαρ σε ανακοίνωσή του.

“Ευχαριστώ την κυβέρνηση του Κατάρ και ιδιαίτερα τον σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ Αλ Θάνι (τον εμίρη του Κατάρ) για τις προσπάθειές τους που αποσκοπούσαν στο να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών των στελεχών (των Ταλιμπάν), για την μεσολάβησή τους και για την υποδοχή που επιφυλάσσουν” στους πέντε πρώην κρατουμένους του Γκουαντάναμο, επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έφτασε σήμερα στο Αφγανιστάν όπου πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την επομένη της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατείτο για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Χέιγκελ έφτασε το μεσημέρι στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, στο στρατιωτικό αυτό συγκρότημα που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο βόρεια της Καμπούλ, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την είδηση για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Αφγανιστάν αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν Αφγανοί αξιωματούχοι ή η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ κρατείτο από τους Ταλιμπάν από τις 30 Ιουνίου του 2009 όταν είχε εξαφανιστεί από μια βάση στην επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Η απελευθέρωσή του, η οποία έγινε με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 5 Ταλιμπάν που κρατούνταν στην φυλακή στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας, ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος έχει μεταφερθεί στην βάση του Μπαγκράμ, είναι “σε καλή κατάσταση, ικανός να περπατήσει μόνος του” και αναμένεται να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Λάντστουλ, στην Γερμανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Αφγανιστάν ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σε διάστημα μιας εβδομάδας, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Ομπάμα. Επίσης αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Χέιγκελ στο Αφγανιστάν από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Χέιγκελ πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη αυτή για να συζητήσει με τους Αμερικανούς διοικητές για την πρόοδο που σημειώνουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια στην χώρα τους.

Οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν την μάχιμη αποστολή τους στο Αφγανιστάν ως τον Δεκέμβριο και σκοπεύουν να διατηρήσουν 9.800 στρατιωτικούς στην χώρα αυτή ως το τέλος του 2016 αν η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν υπογράψει μια συνθήκη για την ασφάλεια με την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, ANA-MPA, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: