Οι ακροδεξιοί της Αυστρίας καλούν τον Ερντογάν “να μείνει σπίτι του”




Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κι εθνικιστικού Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) της Αυστρίας κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βιέννη αυτόν τον μήνα για να εκφωνήσει έναν λόγο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα του, να «μείνει στο σπίτι του», όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Österreich.

«Δεν χρειαζόμαστε τον Ερντογάν στη Βιέννη. Θα του έλεγα: Ερντογάν, μείνε σπίτι σου», δήλωσε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην Έστεραϊχ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος, πρόσθεσε, κάνει «μια εκστρατεία προπαγάνδας για το Ερντογανιστάν του».

Ο Ερντογάν —ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στη χώρα του— αναμένεται να επισκεφθεί την 19η Ιουνίου την πρωτεύουσα της Αυστρίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του σε χώρες της Ευρώπης όπου διαμένουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες.

Στην Αυστρία ζουν περίπου 100.000 Τούρκοι υπήκοοι με δικαίωμα ψήφου.

Τον περασμένο μήνα, σε μια παρόμοια συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στη Γερμανία, είχε συγκεντρωθεί περίπου 20.000 υποστηρικτές του. Παράλληλα όμως συγκέντρωση πραγματοποίησαν και περίπου 40.000 άνθρωποι που τάσσονται εναντίον του, καταγγέλλοντάς τον ως έναν «φασίστα» και «πολέμιο της δημοκρατίας».

«Εάν θέλει να έλθει για μια επίσημη επίσκεψη, μπορεί ασφαλώς να το κάνει. Αλλά δεν προβλέπει να συναντηθεί με πολιτικούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη», είπε ο Στράχε.

«Πρόκειται μόνο για μια εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του Ερντογανιστάν του. Το βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητικό», πρόσθεσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει μια «παράλληλη κοινωνία» στην Αυστρία και μια «νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Το FPÖ τάσσεται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θέσεις ανοικτά αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές.

Στις ευρωεκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, το FPÖ, το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στη ίδια πολιτική ομάδα με το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας και τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας, συγκέντρωσε το 19,7% των ψήφων, ενισχύοντας τη θέση του ως η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Εξάλλου ο Στράχε δήλωσε στην Έστεραϊχ ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος της Βιέννης στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι γνωστή ως η «κόκκινη Βιέννη», λόγω της παραδοσιακής κυριαρχίας των σοσιαλδημοκρατών του SPÖ εκεί, αν και το συγκυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Πράσινους το 2010, αφού απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: