Σε ανταπόκριση του για την καναδική εφημερίδα GLOBE & MAIL, ο Eric Reguly παίρνει συνέντευξη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ο Υπουργός συμβολικά, άλλαξε τα τζάμια του γραφείου του με την περίφημη τρύπα από πυροβολισμό, εφόσον, όπως λέει, «η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα εποχή» (“As Greece Emerges from Recession, Focus Shifts to Reducing Massive Debt”).

Αν και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών τον κατέταξαν μεταξύ των πλέον μισητών ανθρώπων στην Ελλάδα, μετά από παραδοχή του, σε βαθμό ώστε να λάβει σφαίρα 9 χλ μέσω του ταχυδρομείου, πλέον είναι πιο χαλαρός, εξαιτίας του διαφαινόμενου τέλους της ύφεσης και της μικρής αύξησης των θέσεων εργασίας στη χώρα. Η Ελλάδα ωστόσο δεν έχει ακόμη σωθεί, καθώς η ανάκαμψη είναι αδύναμη και η φτώχεια ενδημική, ενώ απαιτείται μεγάλη απομείωση χρέους.

«Το χρέος είναι υψηλό και επιθυμούμε να το μειώσουμε, ώστε να μειωθούν οι αποπληρωμές των χρεολυσίων και των επιτοκίων, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να προσανατολίσουμε τους πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη».

Ο κος Σουρνάρας δεν αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος για να μην προκαταβάλει τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν με την τρόικα και το Eurogroup το Φθινόπωρο. Οι επιλογές πάντως περιορίζονται στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων, στη μείωση των επιτοκίων και στο ‘κούρεμα’, δηλαδή την παραγραφή μέρους του χρέους, κάτι που έγινε και το 2012, μειώνοντας το ελληνικό χρέος κατά 50%.

Η Ελλάδα κατά τον κο Στουρνάρα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί μια νέα απομείωση χρέους, ως αναγνώριση των πολύ σκληρών θυσιών που υπέστη ο ελληνικός λαός, όσον αφορά στην απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας. «Επιθυμούμε όμως μια συνεισφορά που δεν θα βλάψει τους εταίρους μας, που κρατούν το χρέος μας» συμπληρώνει. Ο υπουργός Οικονομικών είναι θετικός εξαιτίας της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που αποτελεί ένδειξη ότι τα προγράμματα λιτότητας υπήρξαν αποτελεσματικά στο ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά χρέους, έστω συμβολικά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις φήμες για αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, που αποδίδεται στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς και στη φήμη ότι θα πάρει τη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος. Ο ίδιος ο κος Στουρνάρας σχολιάζει σχετικά «Κανείς δεν ξέρει. Πρόκειται για αποκλειστική ευθύνη του ΠΘ. Πρόκειται απλά για φήμες»

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-business/next-on-greeces-agenda-eliminating-debt/article18953398/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: