Έξι νέοι προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν μια θεατρική παράσταση μέσω διαδικτύου




“Ποιοι είμαστε; Μια ομάδα έξι αρκετά τρελών και δημιουργικών νέων ανθρώπων, ηλικίας 21 έως 23 ετών. Τι ζητάμε; Να συγκεντρώσουμε 800 ευρώ σε 45 ημέρες, προκειμένου να νοικιάσουμε ένα θέατρο και να αγοράσουμε το σκηνικό για την παράστασή μας”: με τις συγκεκριμένες “’συστάσεις” πάνω-κάτω, μια ομάδα νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη ευελπιστεί να συγκεντρώσει -μέσω crowdfunding (σ.σ. “χρηματοδότησης από το πλήθος” ή “διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης”)- τα χρήματα που θα τής επιτρέψουν να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της στην Ελλάδα της κρίσης. Δηλαδή να ανεβάσει μια θεατρική παράσταση σε ένα “κανονικό” θέατρο, παρότι στερείται την οικονομική δυνατότητα να το πράξει.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική συμμετοχή θεατρικής ομάδας στο μεγαλύτερο παγκόσμιο forum προώθησης ιδεών, το “Indiegogo.com”, που ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό -τότε- την αναζήτηση χρηματοδότησης για μια ταινία, που ήθελαν να φτιάξουν οι ιδρυτές του. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η ιστοσελίδα κατάφερε να αποφέρει 1,5 εκατ. δολ για τη δημιουργία της ταινίας, ενώ το 2012 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προώθησε το “indiegogo.com” ως μέσο χρηματοδότησης του “StartUp America”!

Στο “indiegogo”, έχουν ήδη απευθυνθεί κι άλλοι Ελληνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική θεατρική ομάδα καταφεύγει σε αυτό για να κάνει την ιδέα της πράξη και να ανεβάσει την παράσταση “…4 your eyes only”, το πρώτο έργο της 21χρονης φοιτήτριας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Δήμητρας Μεσιμερλή, που ανεβαίνει επί σκηνής.

‘Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 23χρονη Ζωή Καρασουλτάνη, ένα από τα μέλη της ομάδας, η παράσταση είχε ήδη ανέβει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, σε γνωστό μπαρ της Θεσσαλονίκης, αλλά σκοπός είναι να “μπει” σε ένα μεγάλο θέατρο, όπου στόχος είναι να παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τον Νοέμβριο.

Υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!

“Το indiegogo χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως από ξένους, στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν πολλοί. Ελπίζουμε λοιπόν, πέρα από το να μπορέσουμε να βρούμε χρήματα για να ανεβάσουμε την παράστασή μας όπως ονειρευόμαστε, ν’ ανοίξουμε τα μάτια και άλλων ανθρώπων σαν εμάς, ότι υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος εύρεσης πόρων για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα”, λέει η Ζωή.

Και γιατί κάποιος να επενδύσει στην παράστασή σας; ρωτήσαμε. “Αφενός, το ποσόν είναι πολύ μικρό. Μπαίνοντας στο indiegogo και χρησιμοποιώντας pay pal, μπορεί να προσφέρει από ένα ευρώ, μέχρι όσα θέλει. Αφετέρου, με αυτό που κάνουμε, θέλουμε να δώσουμε μια ελπίδα σε όλους όσοι νιώθουν ότι η καταστροφή της χώρας είναι τέτοια, που δεν υπάρχουν πια τα εφόδια για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν χρειαζόμαστε πάντα τη χώρα ώς χώρα να μας δώσει τα εφόδια. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους της. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον!”.

Συντελεστές της παράστασης είναι οι Κωνσταντίνα Γιανναρίδου (23 ετών), Δαμιανός Γκουζκούρης (22), Δήμητρα Μεσιμερλή (21), Ζωή Καρασουλτάνη (23) και Γιώργος Παυλίδης (21). Το έκτο μέλος της ομάδας αναζητείται… To μήνυμα της παράστασης των παιδιών είναι αν μην τι άλλο δελεαστικό: “Καλώς ήρθατε στην παράστασή μας! Σας υποσχόμαστε μεγάλες και τρελές στιγμές γιατί πρόκειται να γελάσουμε, να τραγουδήσουμε και φυσικά να ερωτευτούμε!”…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΟΥΤΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: