Έρογλου: Υπανάχωρησαν στην εκ περιτροπής προεδρίας – Προεδρικό: Δεν κάναμε πρόταση




Ως «ιδιαίτερα δύσκολη», περιέγραψε ελληνοκυπριακή πηγή τη σημερινή, σχεδόν τετράωρη, συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου κι’ αυτό – όπως εξήγησε η ίδια πηγή – γιατί χρειάστηκε πολύ ώρα για να μετακινηθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από την αρχική του θέση να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στην τρίτη φάση, η οποία προβλέπει «πάρε -δώσε», χωρίς να ολοκληρωθεί η παρούσα με την κατάθεση προτάσεων για όλα τα κεφάλαια, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιά οι θέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε «ακτίνα συμφωνίας».

Τελικά, αφού ο κ. Έρογλου εγκατέλειψε την άτεγκτη στάση του, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση έγινε σε «εποικοδομητικό και εγκάρδιο κλίμα». Όπως δήλωσε η ίδια, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και (συμφώνησαν) να υποβάλουν και να συνεχίσουν να υποβάλλουν προτάσεις σε όλα τα ουσιώδη θέματα».

Η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε ακόμη ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα της αναβίωσης των τεχνικών επιτροπών και πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και άλλα ουσιώδη θέματα που σχετίζονται με άλλα κεφάλαια.

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές το μήνα. Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου και 7 Ιουλίου. Αναχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης, οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, ο κ. Έρογλου έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στο πεδίο της ομόσπονδης διακυβέρνησης».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει από το τραπέζι των συνομιλιών την πρόταση περί εκ περιτροπής προεδρίας, γεγονός, που, όπως είπε, προβληματίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στη σημερινή συνάντηση οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα, όπως η πολιτική ισότητα και η ομόσπονδη διακυβέρνηση, είπε ο Έρογλου και πρόσθεσε: «Φάνηκε ότι έχουμε αντίθετες απόψεις».

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον Ντερβίς Έρογλου ότι αν δεν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού κι αν δεν επιχειρηθεί γεφύρωση όλων των διαφορών στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει λόγος οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην τρίτη φάση, όπου θα γίνει το «πάρε-δώσε».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει μέχρι τον Αύγουστο τις θέσεις της επί όλων των πτυχών των κεφαλαίων του Κυπριακού και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να πράξει το ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρετ Οζερσάϊ κατέθεσε θέσεις για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, τη δημόσια υπηρεσία, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρίνει ελλιπείς τις προτάσεις για το περιουσιακό, γιατί δεν συνοδεύονται με προτάσεις και για το εδαφικό.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν υποβλήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, ώστε να αποσυρθεί, μετέδωσε το ΡΙΚ επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσαν, με την καθοδήγηση του προέδρου Αναστασιάδη υπέβαλε πρόταση που αφορά την κατανομή των εξουσιών του ομόσπονδου κράτους, αλλά αυτή δεν περιέχει εκ περιτροπής προεδρία.

Εξάλλου, όπως σημείωσαν στο ΡΙΚ οι ίδιες πηγές, η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αποτέλεσε συμφωνημένη σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών.

Νωρίτερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απέσυρε την πρόταση της για εκ περιτροπής προεδρία.

ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: