O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται τη Βραζιλία με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανακοίνωσε χθες ότι θα επιθυμούσε να «ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη» που επλήγη από τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές κατασκοπείας που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εις βάρος αυτής της χώρας, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο Τύπο.

Σε ερώτηση που του έθεσε η εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ταξίδι του «αντικατοπτρίζει τη σημασία που εμείς δίνουμε στις διμερείς σχέσεις» και στο να διατηρήσουμε αυτό το δεσμό «ενώπιος ενωπίω» με την κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο με την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία είχε ακυρώσει τον περασμένο Οκτώβριο μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά τις αποκαλύψεις από τον πρώην τεχνικό σύμβολο της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ κατασκόπευε τις επικοινωνίες της.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι μη εγκεκριμένες αποκαλύψεις για τα προγράμματα κατασκοπείας των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει την ανησυχία στους κόλπους των κυβερνήσεων ολόκληρου του κόσμου, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Βραζιλίας και των πολιτών της» συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Ήλθαμε σε επικοινωνία με τις αρχές της Βραζιλίας για να βρούμε τα μέσα να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ρούσεφ πρόσφατα είχε δηλώσει στον ξένο Τύπο ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να επαναπρογραμματίσει την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον την οποία είχε ακυρώσει μεσούσης της κρίσης. Όμως είχε προσθέσει ότι περιμένει πάντα «μια ισχυρή ένδειξη» ότι οι πρακτικές αυτές δεν θα επαναληφθούν.

ΠΗΓΗ: AFP, APE-MPE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: