Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Ευρώπη για την Ουκρανία




Στην Ευρώπη θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για επαφές με ομολόγους του, που θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.

Πρώτος σταθμός του Προέδρου Ομπάμα θα είναι η Πολωνία που έχει ζητήσει επιπλέον αμερικανική στήριξη, πέραν ενός μικρού αριθμού στρατιωτών που μετέβη στην περιοχή τον Απρίλιο.
 
Ο αμερικανός Πρόεδρος παρομοίασε την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν τα σοβιετικά άρματα μάχης παρελάμβαναν στην ανατολική Ευρώπη.
 
Όπως είπε: «Η δυνατότητα που έχουμε στην διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης βοήθησε στην άμεση διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας. Ήταν η ηγεσία των ΗΠΑ που προκάλεσε την διεθνή καταδίκη των ρωσικών ενεργειών. Τόσο η ΕΕ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών συντάχθηκαν μαζί μας στην επιβολή κυρώσεων, ενώ το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε την δέσμευση του στην προστασία των ανατολικοευρωπαίων συμμάχων μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
 
Ωστόσο, σε πιο βαθμό οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια, παραμένει ζητούμενο. Τον περασμένο μήνα η Πολωνία υποδέχθηκε 150 αμερικανούς στρατιώτες, κατά πολύ λιγότερους από τους 10 χιλιάδες που έχει ζητήσει η πολωνική κυβέρνηση.
 
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το πως βλέπει η Πολωνία την Ουκρανία» ανέφερε ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία.
 
«Οι πολωνοί πιστεύουν ότι η Ρωσία χωρίς την Ουκρανία είναι απλά η Ρωσία. Η Ρωσία όμως με την Ουκρανία είναι η Σοβιετική Ένωση και γι’ αυτό παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση εκεί» ανέφερε ο Πρέσβης Χιλ.
 
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας, θα συμμετέχει στην Σύνοδο των G7 στις Βρυξέλλες και θα παραστεί στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι για την 70η Επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία. Την ίδια περίοδο στο Παρίσι θα βρίσκεται και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συνάντηση των δύο ηγετών.

http://gr.voanews.com/content/obama-europe-preview/1926343.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: