Του Άριστου Μιχαηλίδη, www.philenews.com

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που τελευταία έγινε αυτοπροσώπως η «δεξαμενή σκέψης» των Τουρκοκυπρίων και προσκαλείται στις ελεύθερες περιοχές (το «ελεύθερες περιοχές» είναι σοβινιστικό άραγε;) να αναλύει το Κυπριακό, ήταν την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Παραπονέθηκε ότι ο ρυθμός των συνομιλιών είναι πολύ αργός (σε σύγκριση προφανώς με τον ρυθμό των δικών του ατελέσφορων συνομιλιών με τον κ. Χριστόφια) και πρότεινε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης: Να γίνει, λέει, τρίγλωσσο κοινό πανεπιστήμιο ή σχολείο στη νεκρή ζώνη και παιδότοπος και ζωολογικός κήπος. Όλα στη νεκρή ζώνη, που είναι νεκρή επειδή έτσι την άφησε ο τουρκικός στρατός το 1974 κι όχι επειδή της λείπουν τα ζώα και οι παιδότοποι.

Εξάλλου, τα τουρκικά στρατεύματα και το κατοχικό καθεστώς, του οποίου ήταν και ο Ταλάτ αρχηγός, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κυνηγούν Ελληνοκύπριους γεωργούς σε διάφορα χωράφια της νεκρής ζώνης, όταν προσπαθούν να ζωντανέψουν μερικά κομμάτια της γης τους. Στην Αθηαίνου, στον Αστρομερίτη, στο Καϊμακλί κι αλλού, συχνά οι γεωργοί δεν μπορούν να ποτίσουν τα δέντρα τους, που τα βλέπουν να ξηραίνονται, ούτε όταν συνοδεύονται από τους Ειρηνευτές, αλλά ο Ταλάτ ούτε ως «πρόεδρος», ούτε ως πολιτικός της συμφιλίωσης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν σκέφτηκε ότι η ειρηνική καλλιέργεια κάποιων χωραφιών στη νεκρή ζώνη μπορεί να βοηθήσουν στην εμπιστοσύνη. Αλλά, τα ζώα, τα λιοντάρια και τα καγκουρό, μπορεί να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού;

Αυτές τις χαζοχαρούμενες προτάσεις, αυτές τις αμερικανιές, τις κάνουν κατά καιρούς διάφοροι «οραματιστές», οι οποίοι προφανώς, όπως και ο Ταλάτ, δεν θέλουν να θυμούνται ότι το πρόβλημα της κατοχής δεν θα λυθεί με δικοινοτικούς ζωολογικούς κήπους, αλλά με την αποχώρηση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων και την αναίρεση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Ο στόχος του Ταλάτ και των Ελληνοκυπρίων που τον χειροκροτούν ενθουσιασμένοι κάθε φορά που λέει αυτές τις εξυπνάδες, δεν είναι η δίκαιη λύση του Κυπριακού, είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ένα μεγάλο ζωολογικό κήπο, όπου η Τουρκία θα κάνει πειράματα με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Κι όσο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό για να αποφασίσουν ότι θέλουν το νησί τους για τον λαό του κι όχι για την Άγκυρα ή για το Λονδίνο ή για την Ουάσιγκτον, θα συνεχίσουν να σκέφτονται αυτές τις ανοησίες με τους κήπους και τα τρίγλωσσα σχολεία (η τρίτη γλώσσα είναι μάλλον η αγγλική, που την θεωρούν δεδομένη) που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το κάνουν ακόμα πιο βαθύ, ακόμα πιο τετελεσμένο, ακόμα πιο διχοτομικό. Όπως κάποιοι σχεδιάζουν να κάνουν «σπίτι συνεργασίας» στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας για να δικαιολογήσουν τον παραλογισμό της Αμμοχώστου, μιας νεκρής πόλης, που ούτε αλεπούδες, ούτε λαγοί, δεν επιτρέπει η Άγκυρα να ζουν σ’ αυτήν.

Υ.Γ. Όλη την Κυριακή ακούγαμε για τη θεαματική βελτίωση της υγείας του Προέδρου Αναστασιάδη. «Η υγεία του Προέδρου εξελίσσεται ομαλά», «ο Πρόεδρος έχει αρχίσει να τρώει», «Ο Πρόεδρος μας έχει εκπλήξει πολύ θετικά, είναι πολύ γερό σκαρί», «ο Πρόεδρος πέρασε ήσυχη νύχτα»… Με τη συμπάθεια μας για την ταλαιπωρία, αλλά σχεδόν όλος ο κόσμος περνάει κάποτε από μια γαστρεντερίτιδα και οι περισσότεροι την βγάζουν στο σπίτι για να μην τρέχουν αλλού. Γιατί όλες αυτές οι υπερβολές; Σαν να μην έχει να επιδείξει τίποτε καλύτερο ο Πρόεδρος από τη γαστρεντερίτιδα του. Επικοινωνιολόγους δεν έχει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: