Την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, για το ενδιαφέρον στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού και για την υποστήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση για την 238η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, που, όπως είπε, έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατηγική εταιρική σχέση».

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο αποδεικνύει την αυξανόμενη σημασία των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, καθώς και τη σημασία της Κύπρου ως σταθερού και αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ.

«Η κοινή δέσμευση των δύο χωρών μας και ο σεβασμός στις οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αποτέλεσαν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν σφυρηλατηθεί και αγκυροβολήσει» είπε.

Μετέφερε εξάλλου την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως είπε, είναι κρίσιμη για την Κύπρο, τη στιγμή που αναλαμβάνει τον καίριο ρόλο της στην επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, και η αντιμετώπιση κρίσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε εξάλλου ότι η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει την ενδυνάμωση αυτών των φιλικών δεσμών και την επέκταση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, για το αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

Αναφέρθηκε τέλος στο όραμα των ιδρυτών των ΗΠΑ για ισότητα και για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας.

«Είναι για αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα που προσπαθούμε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών της ενωμένη Κύπρου εντός της ΕΕ», κατέληξε.

CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: