Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες παρήλασαν στη Βαγδάτη




Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες παρήλασαν σήμερα στη Βαγδάτη και σε αρκετές άλλες σιιτικές πόλεις του Ιράκ επιδεικνύοντας έτσι την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.

Φορώντας στρατιωτικές στολές και φέροντας όπλα, οι σιίτες παρήλασαν σε πολλές πόλεις ύστερα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ, με την παρουσία της αστυνομίας και του στρατού.

Ο αλ Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του την περασμένη εβδομάδα να διοργανώσουν παρέλαση και να δείξουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους και τα τεμένη της χώρας.

Χιλιάδες παρέλασαν στη Βαγδάτη ξεκινώντας από τη συνοικία Σαντρ Σίτι.

Ο αριθμός των κατοίκων στις πολυπληθέστερες σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, την Σαντρ Σίτι και την αλ Σούλα, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν την βόρεια πόλη Μοσούλη την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια συνέχισαν την προέλασή τους σε πόλεις που εκτείνονται στα νότια προς την Βαγδάτη.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια σιίτες απ΄όλο το Ιράκ φέρεται ότι έχουν δηλώσει εθελοντές για να φέρουν όπλα και να βοηθήσουν τον στρατό να νικήσει τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει ορίσει μηνιαίο μισθό για τον κάθε εθελοντή περίπου 500.00 δηνάρια (περίπου 447 δολάρια) κι επιπλέον 125.000 δηνάρια επίδομα σίτισης.

AFP, DPA, APE-MPE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: