Εφυγε η εκδότρια και ψυχή του βιβλιοπωλείου ‘Εστία’




Ο κόσμος του βιβλίου στην Ελλάδα, θρηνεί από την Κυριακή τον θάνατο της εκδότριας Μάνιας Καραταϊδη, 84, που ήταν η ψυχή και ο στυλοβάτης επί μισό αιώνα του ιστορικού βιβλιοπωλείου της «Εστίας», στην οδό Σόλωνος 20, στο κέντρο της Αθήνας.

Πέθανε πενθώντας τον «θάνατο» του βιβλιοπωλείου που επί 128 χρόνια ήταν από τους φάρους της ελληνικής γραμματείας και που, περίπου 1 χρόνο πριν, 30 Μαρτίου 2013, έκλεισε – θύμα της κρίσης σε μια χώρα που, όπως έλεγε η ίδια τα τελευταία χρόνια, «ξέμαθε στο κείμενο, και κρεμάστηκε απ’ την εικόνα».

Η «Εστία», ήταν επίσης και θύμα της νέκρωσης του κέντρου της Αθήνας από τις διαδηλώσεις και από το κλείσιμο, λόγω υψηλών ενοικίων και λίγης πια δουλειάς, πολλών καταστημάτων στο κέντρο.

Η «Κυρία Μάνια», όπως την έλεγαν όλοι όσοι περνούσαν που-και-που από την «Εστία», (Μαρίνα ήταν το πραγματικό της όνομα), έκανε σχέδια να ξανανοίξει το βιβλιοπωλείο της, σ’ ένα στενάκι πιο πάνω, και σε έναν χώρο πολύ μικρό, που σε τίποτα δεν θύμιζε «το αχανές άπλωμα» της «φωλιάς» στη Σόλωνος.

Απεχθανόταν «τα βιβλιοπωλεία σουπερμάρκετ», όπως έλεγε, και πίστευε ότι «αν υπάρχει μέλλον, είναι μόνο σε μικρά βιβλιοπωλεία με λίγους, καλούς εξειδικευμένους τίτλους», όπως είναι επί πολλά χρόνια, το άλλο εμβληματικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, ο «Ίκαρος», στην οδό Βουλής, που η «μεγάλη βιτρίνα» του είναι τα έργα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Ευτυχώς, τον περασμένο Δεκέμβριο, η «κυρία Μάνια» αξιώθηκε να κάνει και αυτήν την μετοίκηση της «Εστίας», και να δει τα παιδιά της, Εύα και Γιάννη, να παίρνουν αυτοί το τιμόνι της.

Ήταν 1978 όταν πήρε την ιστορική αλλά και παράτολμη, τότε, απόφαση, να μεταφέρει το βιβλιοπωλείο «Εστία» από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος, αναγκάζοντας και άλλους εκδοτικούς οίκους να ακολουθήσουν, έτσι που η περιοχή πολύ γρήγορα έγινε πραγματικά «εστία του βιβλίου».

Ο Παπαδιαμάντης, Ο Βιζυηνός, ο Βαλαωρίτης, ο Προβελέγγιος, Ο Παλαμάς, ο Ξενόπουλος, κι έπειτα η «Γενιά του ‘30», ο Καραγάτσης, ο Θεοτοκάς, ο Μυριβήλης, ήταν «η σπονδυλική στήλη», όπως έλεγε και η ίδια, των εκδόσεων της «Εστίας».

Για την προσφορά της στα Γράμματα, η Μάνια Καραταϊδη τιμήθηκε το 2000 από την Γαλλική Δημοκρατία με το Παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη, από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: