Διατηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία – Ο Οζερσάι σκέφτεται το αδιέξοδο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Αρκούντως αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς και κυρίως για την επόμενη ημέρα ενός ναυαγίου στις συνομιλίες, παρουσιάζεται ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος χθες ήταν στην Στοκχόλμη για επαφές.  Είναι σαφές πως η τακτική που υιοθετείται από τουρκικής πλευράς αφορά την προετοιμασία του εδάφους για την εφαρμογή των σχεδιασμών της μετά την κατάρρευση της διαδικασίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο Κουντρέτ Οζερσάι όπως και ο Οζντίλ Ναμί πραγματοποιούν επισκέψεις εκτός και διεθνείς επαφές. Αναφερόμενος στη σημασία τέτοιων επισκέψεων, ο Οζερσάι είπε πως με αυτό τον τρόπο ακούγεται η φωνή των Τουρκοκυπρίων προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν βήματα  «για να γίνουν ορατοί αισθητοί οι Τ/Κ στον κόσμο». Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα αναφέρθηκε στο σενάριο του αδιεξόδου. Είπε πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, η τ/κ πλευρά έχει πρόβλημα καθεστώτος. «Δεν έχουμε πρεσβείες στο εξωτερικό, έχουμε αντιπροσώπους», ανέφερε και εξήγησε πως πραγματοποιούνται οι επαφές αυτές για να γίνουν γνωστές οι σκέψεις και επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.

Στη Στοκχόλμη ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής συναντήθηκε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με τον Σουηδό Υφυπουργό Εξωτερικών, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία». Ανέφερε πως συζητήθηκαν, επίσης, τι θα πρέπει να γίνουν «για την επίτευξη αποτελέσματος στις συνομιλίες». Επίσης ανέφερε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με Σουηδούς βουλευτές και κατά την διάρκεια των επαφών αυτών παρατήρησε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον των Τουρκοκυπρίων, διαστρεβλώνοντας τις πραγματικότητες». Ο ίδιος, όπως ισχυρίσθηκε, δεν κατηγορεί την ε/κ πλευρά κατά τις επαφές που έχει.

Διατηρώντας το κλίμα έντασης που τεχνηέντως προκαλεί η τουρκική πλευρά εντός και εκτός της διαδικασίας, ο Οζερσάι απάντησε χθες τόσο στον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη όσο και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για δηλώσεις τους.  Ο κ. Όζερσαϊ υπέδειξε ότι άν και η ελληνοκυπριακή πλευρά γνωρίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει προτάσεις επί των θεμάτων αυτών, διεξάγει εκστρατεία δυσφήμισης  κατά της Τουρκοκυπριακής πλευράς ισχυριζόμενη ότι δεν διαπραγματεύεται».

«Αυτά βλάπτουν την διαδικασία των συνομιλιών» πρόσθεσε ο Όζερσαϊ. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είπε πως θα διαπραγματευθούν και τα έξι κεφάλαια, περιλαμβανομένου και του εδαφικού. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη κα του Κουντρέτ Οζερσάι, στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Αναμένεται ότι θα προετοιμαστεί και η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα.

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ: Δέσμευσαν περιοχή για 24 μόνο ώρες!

Περίεργες κινήσεις γίνονται από τουρκικής πλευράς, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» επανήλθε στην περιοχή, μετά από ένα διήμερο κατά το οποίο κατευθύνθηκε προς την Αττάλεια. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενώ η προηγούμενη δέσμευση της περιοχής

(NAVTEX) έληξε την περασμένη Κυριακή, 15 Ιουνίου, το σκάφος έμεινε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Χθες εξέδωσε νέα NAVTEX, η οποία έχει διάρκεια 24 ώρες. Δηλαδή λήγει σήμερα. Αυτή η ασυνήθης ενέργεια, πρέπει να έχει μια εξήγηση, που ενδεχομένως να συνδέεται με την επόμενη κίνηση της τουρκικής πλευράς. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση. Μετά από εννέα μήνες στην περιοχή, πρώτα ανατολικά και βόρεια στη συνέχεια το σκάφος μετακινήθηκε δυτικά του νησιού, το σκάφος δεν φαίνεται ότι θα αποχωρήσει. Εάν αυτή ήταν η απόφαση, το «Μπαρμπαρός» θα αναχωρούσε την περασμένη Κυριακή ή και νωρίτερα όταν είχε κατευθυνθεί προς τον κόλπο της Αττάλειας και επέστρεψε.

Αυτό που εξετάζει η τουρκική πλευρά είναι προφανώς ο χώρος που θα δραστηριοποιείται εφεξής το ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός». Προφανώς θα συνδέσουν την απόφαση τους με τις εξελίξεις. Να διατηρούν το σκάφος στην περιοχή μέχρι να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους, είναι ένα ενδεχόμενο, όχι όμως το επικρατέστερο σενάριο. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για δέσμευση της περιοχής. Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείτο δυτικά προς βόρεια της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: