Χουάν Κάρλος: “Μια νέα γενιά απαιτεί τον ηγετικό ρόλο”




Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ότι παραδίδει τον θρόνο στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας, επισημαίνοντας ότι «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο».

«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του το οποίο έγινε λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνο.

Αναφερόμενος στην δίψα «μέσα μας για ένα άλμα ανανέωσης, υπέρβασης και επανόρθωσης των λαθών» ο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς».

Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί επιθυμούσαν ο Χουάν Κάρλος να παραδώσει τον θρόνο, καθώς τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με την καθημερινότητα.

Ο 76χρονος μονάρχης πραγματοποίησε το 2012 ένα πολυτελές ταξίδι στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της, αλλά και η εμφανής αδυναμία του έπειτα από μια σειρά εγχειρήσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Sigma Dos τον Ιανουάριο, το 62% των Ισπανών τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ενώ μόνο το 41% των ερωτηθέντων είχε καλή ή πολύ καλή γνώμη για εκείνον.

Ο πρίγκιπας Φελίπε αντίθετα έχει ποσοστό δημοτικότητας 66%, με τους περισσότερους Ισπανούς να πιστεύουν ότι η μοναρχία μπορεί να ανακτήσει την αίγλη της αν αναλάβει τον θρόνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Γαλλία όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος χαιρετίζοντας «τον πρωτεργάτη της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο», ο οποίος «στα σχεδόν 39 χρόνια της βασιλείας του ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία».

«Ο πρωτεργάτης της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο, οδήγησε τη χώρα του στο μονοπάτι των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και του εκσυγχρονισμού», επεσήμανε ο Ολάντ έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Χουάν Κάρλος σήμερα το πρωί, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

«Στη διάρκεια αυτών των σχεδόν 39 ετών βασιλείας, ο Χουάν Κάρλος ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία, στη γέννηση της οποίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε επίσης «την κυβέρνηση και τον ισπανικό λαό για τη φιλία και την υποστήριξή του αυτή τη σημαντική στιγμή στην πολιτική ζωή της χώρας τους».

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: