Αρχισε η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την γενικλη διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Πολ Τόμσεν, την Τρίτη στο Παρίσι αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν είπαν πολλά. Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις είπε δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της κουβέντας των τριών, αλλά πρόσθεσε ότι μίλησαν για την περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα –και ρωτήσαμε γι’ αυτό τον κ. Ράις αλλά δεν απάντησε- η συζήτηση αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως γνωρίζουμε δεν είναι βιώσιμο. Επίσης συζητήθηκαν οι επόμενες δόσεις –πως θα δοθούν και λοιπά- σε ένα πολύ καλό κλίμα.

Τη συνάντηση ζήτησαν η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν επειδή ήθελαν να τεθούν οι βάσεις μίας συζήτησης για το χρέος. Το Ταμείο θα προτιμούσε κούρεμα -είναι άλλωστε κάτι που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία. Και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει η θέση του ΔΝΤ. Είναι μία θέση που συγκρούεται με τη θέση των Ευρωπαίων και ειδικά της Γερμανίας.

Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών και σ’ αυτήν ΔΕΝ συμμετείχαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως κυκλοφόρησε. Ηταν μία διμερής συνάντηση του Ταμείου με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Παραβρεθηκε και ο κ. Σταυρος Παπασταύρου. Ρωτήσαμε πηγή του Ταμείου αν η κ. Λαγκάρντ είχε την ευκαιρία να συναντήσει το νέο υπουργό Οικονομικών και δεν υπήρξε απάντηση…

Στη διάρκεια της ενημέρωσης υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις για την αναβολή δημοσιοποίησης της έκθεσης του Πολ Τόμσεν, με βάση την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ψήφισε την εκταμίευση της δόσης των 3,4 δις. ευρώ στην Ελλάδα. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες –υπολογίζουμε την Τρίτη ή την Τετάρτη- και υποστήριξε ότι η αναβολή οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή δόθηκε επειδή η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά στο πιάτο της και το Ταμείο δεν θα ήθελε να της προσθέσει ακόμα ένα. Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αίτημα της Αθήνας, και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για εσωτερικό θέμα και σχετίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», επέμενε ο εκπρόσωπος.

Πάντως, διαψεύδεται από ενημερωμένη πηγή ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της έκθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, διότι το κείμενο έχει παραδοθεί και εγκριθεί από την κ. Λαγκάρντ και τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου. «Δεν επιδέχεται άλλων αλλαγών», τονίστηκε.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, IMF Briefing, ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: