Απλές ασκήσεις κοινής λογικής γιά τον ΣΥΡΙΖΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, www.ethnos.gr

Τροφή για χρήσιμες ασκήσεις λογικής δίνει η πρώτη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι. Αναγνωρίστηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ότι το σωληνάκι που κρατά στη ζωή και την Ελλάδα καταλήγει στα υπόγεια της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Επομένως πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον κεντρικό ρόλο της ΕΚΤ για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, διαφορετικά αντί για τη Φρανκφούρτη ο κ. Τσίπρας θα πήγαινε Βενεζουέλα. Η λογική συνέπεια είναι ότι αυτομάτως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει τη συνεδριακή θέση του “καμία θυσία για το ευρώ”. Εκτός εάν πιστεύουν ότι η στρόφιγγα της ΕΚΤ θα παραμένει ανοιχτή χωρίς προϋποθέσεις και όρους και απλώς θα αρκεί να πείσεις με τη γοητεία σου τον Ντράγκι να συνεχίσει να φορτώνει τα C130 για να στέλνει φρεσκοτυπωμένα κατοστάρικα και πενηντάρικα νυχτιάτικα στην Ελλάδα.

Η επόμενη λογική ακροβασία έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση μείωσης του χρέους. Ακόμη και σοβαροί άνθρωποι στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν (θέλω να ελπίζω μόνο για επικοινωνιακούς λογούς) ότι το μόνο που χρειάζεται για τη διαγραφή του χρέους είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί στη Φρανκφούρτη και θα απαιτήσει διαγραφή του χρέους και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η υποκειμενική αντίληψη της πραγματικότητας που συγχέει τις επιθυμίες με την πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα επιζήμια στην πολιτική. Διότι αυτό που μας λένε είναι ότι όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν σκέφτηκαν ή δεν θέλησαν να χτυπήσουν την πόρτα του κ. Ντράγκι ή του κ. Τρισέ παλιότερα και να του πουν πολύ απλά: αποφασίσαμε να μας διαγράψετε χρέος καμιά 200αριά δισεκατομμύρια ευρώ και παρακαλούμε να μας ετοιμάσετε σε πακέτο και μερικά δισεκατομμύρια ακόμη για να ολοκληρώσουμε κάποιες προσλήψεις, κάποιες αυξήσεις και κάποιες κρατικοποιήσεις… Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, σε πιο πολύπλοκα ζητήματα αρκεί να τα βγάζουμε πέρα με απλές ασκήσεις λογικής. Της κοινής λογικής όχι εκείνης του τύπου “ο αστυνομικός είναι όργανο. Το μπουζούκι είναι όργανο. Αρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι”. Γιατί ούτε το μπουζούκι θα κόψει κλήσεις ούτε ο αστυνομικός θα βγάλει λα μινόρε… Και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί, τουλάχιστον ακόμη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: