Απαράδεκτοι οι κατακτητές: Και δικό τους κράτος και μερίδιο στο αέριο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Έλεγχος του κυπριακού φυσικού αερίου είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας και στη βάση αυτού του σχεδιασμού κινείται σε διάφορα επίπεδα. Πολιτικά, εκφράζεται από τουρκικής πλευράς η λογική πως θα πρέπει ο φυσικός πλούτος να διαμοιρασθεί 50%-50% ενώ παρασκηνιακά τίθεται η ιδέα, που για ευνόητους λόγους κερδίζει έδαφος, για χρηματοδότηση της λύσης από τα έσοδα.

Στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν έχει απασχολήσει το θέμα της ενέργειας. Από τουρκικής πλευράς συντηρείται η πρόταση που υποβλήθηκε το 2012, με την οποία επιχειρείται να ενταχθεί το κεφάλαιο της Ενέργειας στη διαδικασία των συνομιλιών με τη συγκρότηση ειδικής τεχνικής επιτροπής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα ενθαρρύνει το κατοχικό καθεστώς να συντηρεί το θέμα αυτό υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την πρόταση Έρογλου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, είχε συνταχθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με την πρόταση και την ανακίνηση του θέματος; Να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο και να ελέγξουν στρατηγικά την περιοχή. Προωθούν και θέλουν να διασφαλίσουν ότι επί του εδάφους έχουν τη «δική τους κυριαρχία» ενώ στη θάλασσα, γύρω από το νησί, ζητούν διαμοιρασμό. Κοντολογίς, ο καθένας το κράτος του και οι θάλασσες 50%-50%. Σημειώνεται ότι με βάση παλαιότερες έρευνες, φυσικό αέριο υπάρχει νοτίως της Κύπρου και δυτικά. Βόρεια δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου.

Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα πως ενώ οι διαδικασίες προχωρούν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας στα ζητήματα της Ενέργειας, οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι χλιαρές και περιορίζονται σε διπλωματικές κινήσεις (πρόταση Έρογλου) και σε ρητορικές απειλές. Η Άγκυρα, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ενημερωμένη πηγή, αναμένει «το φαγητό στο πιάτο». Δηλαδή, να γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις, να προετοιμαστεί το έδαφος και όταν αρχίσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου, τότε να παρέμβει. Βεβαίως, σε όλο αυτό το τοπίο δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την εμπλοκή και των τρίτων. Χωρών, όπως Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ και ασφαλώς των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Επί του παρόντος, η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς, έχουν ως όχημα για να κινούνται την πρόταση Έρογλου.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο έγγραφο- πρόταση που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (talking paper on the Hydrocarbon reserves around the island of Cyprus- 29 September 2012) ο Γενικός Γραμματέας καλείται να διορίσει διαμεσολαβητή, ο οποίος θα προεδρεύει της τεχνικής επιτροπής που θα ασχολείται με το θέμα των ερευνών. Στην επιτροπή οι δυο πλευρές θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους, θα εξασφαλισθεί η συναίνεση τους για τις Διεθνείς Συνθήκες ( υπό αμφισβήτηση δηλαδή, οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον καθορισμό ΑΟΖ). Με βάση την πρόταση, θα καθορισθεί το μερίδιο των πλουτοπαραγωγικών πόρων που θα λάβει η κάθε πλευρά και τα κέρδη θα τοποθετηθούν σε ειδικό ταμείο της Τεχνικής Επιτροπής και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής της λύσης. Σημειώνεται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στη Λευκωσία χαρακτήρισαν εξαρχής την πρόταση ως μη σοβαρή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία σε συζητήσεις που είχαν αξιωματούχοι της με ξένους εκπροσώπους Οργανισμών και Κυβερνήσεων, φάνηκε να συνδέει το θέμα των υδρογονανθράκων με αυτό της Αμμοχώστου. Χωρίς να εισέρχονται ποσώς σε λεπτομέρειες άφησαν τη διασύνδεση αυτή να αιωρείται. Αυτό, όμως, κάνουν οι Τούρκοι όταν θέλουν να δημιουργήσουν κινητικότητα και να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους. Για το θέμα του φυσικού αερίου επανέρχονται συχνά για την Αμμόχωστο δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα.

Ζήτημα συζήτησης μεταξύ δυο οντοτήτων

Πρακτικά η πρόταση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου υποβιβάζει το θέμα της Ενέργειας σε τεχνικό επίπεδο με δικοινοτικό χαρακτήρα και ζήτημα μεταξύ «δυο οντοτήτων». Είναι σαφές πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα παγώσουν οι αδειοδοτήσεις, δεν θα γίνεται καμία ενέργεια σε σχέση με έρευνες και εξορύξεις. Παράλληλα, το όλο σκηνικό θα λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδυτές. Κανένας δεν θα επενδύσει εκατομμύρια σε ένα αμφισβητούμενο περιβάλλον και σε ένα πεδίο που οι συμφωνίες θα βρίσκονται στην ατζέντα μιας επιτροπής. Η εμπειρία του Κυπριακού, άλλωστε, παραπέμπει σε ατέρμονες και χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις.

ΑΟΖ: Εποπτικά μέσα για τη μεγάλη επένδυση

Στις 3 Ιουλίου θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής νέα ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη νομοθεσία για το δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, η οποία μετά την ψήφισή της θα κατατεθεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Όπως έχει γίνει γνωστό οι τρεις τροποποιητικοί νόμοι που συζητήθηκαν σε επίπεδο αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών αποτελούν μέρος της γενικής προσπάθειας του κράτους για συνολική νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το δίκαιο της θαλάσσης και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο στόχος της Λευκωσίας είναι να καταστήσει πιο αποτελεσματική την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, γεγονός που επιβάλλεται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες κινήσεις και εφαρμόζονται σχεδιασμοί.

Τα σημερινά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ασκήσει επαρκή έλεγχο στη μισή περίπου θαλάσσια περιοχή που καλύπτει η ΑΟΖ στο δυτικό τμήμα του νησιού. Όπως έχει ήδη γραφτεί εξετάζεται η απόκτηση ραντάρ( ή αναβάθμιση υφισταμένων με τη συνεργασία του Ισραήλ), πλωτών αλλά και σύγχρονων ιπτάμενων μέσω παρακολούθησης.

Όλα αυτά αποτελούν απαραίτητα εφόδια για μια χώρα η οποία έχει εσχάτως εισέλθει στον ενεργειακό χάρτη. Όπως απαραίτητος είναι και ο έλεγχος της περιοχής. Έχει αναφερθεί πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς η χώρα να χρειαστεί να επενδύσει για την αγορά εξοπλισμού. Η επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για να μην αποκτηθούν εκείνα τα μέσα που επιβάλλεται να υπάρχουν για να εποπτεύεται η ΑΟΖ. Ένα κράτος δεν μπορεί να επενδύει σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο, όπως είναι η Ενέργεια και να αναμένει από τρίτους να εποπτεύουν, να προστατεύουν και να ελέγχουν την ΑΟΖ του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: