Αναχώρησε το «Μπαρμπαρός» – Έφυγε μετά από εννέα μήνες ερευνών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Μετά από πολύμηνη παραμονή στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αποχώρησε χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Μπαρμπαρός, ολοκληρώνοντας σε αυτή τη φάση τις έρευνες του. Το Μπαρμπάρος παρέμεινε στην περιοχή μας για εννέα μήνες και χθες πήρε το δρόμο για την επιστροφή στην Τουρκία μέσω της Αττάλειας και με κατάληξη το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Το τουρκικό πλοίο είχε φθάσει στη θαλάσσια περιοχή μας το Σεπτέμβριο του 2013. Με βάση τη NAVTEX που είχε εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» κινήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου μέχρι και την Καρπασία. Η πρώτη παρουσία του σκάφους συνέπεσε, όχι τυχαία, με την έναρξη της διαδικασίας, στην πλατφόρμα της ΝΟPLE, στο τεμάχιο 12, για το άναμμα της φλόγας.  Στη συνέχεια, εκδόθηκε νέα NAVTEX για δέσμευση της περιοχής της Αμμοχώστου( Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ενώ τον Ιανουάριο πραγματοποίησε έρευνες βορείως του νησιού κοντά στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σημειώνεται συναφώς, ότι το «Μπαρμπαρός» κατά την παραμονή στου στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εισήλθε μέχρι και στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Για την περίοδο 27 Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 13η Μαΐου, η Άγκυρα δέσμευσε την περιοχή δυτικά της Κύπρου, κοντά στον Ακάμα. Έκτοτε με μια ανανέωση της NAVTEX( 13 Μάιου μέχρι 15 Ιουνίου) παρέμεινε δυτικά. «Φλέρταρε» συνεχώς με τις ακτές του Ακάμα, τις οποίες πλησίασε πολλές φορές. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε κινηθεί εκτός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η τουρκική πλευρά για έρευνες και πλησίασε στο τεμάχιο 1 της κυπριακή ΑΟΖ. Το «Μπαρμπαρός», βρισκόμενο 44 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι σχεδόν από την Πάφο, συνέχισε να διεξάγει σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από δυο πλοία.

Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, το σκάφος πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες, έχει συλλέξει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει. Πώς θα τα αξιοποιήσει; Ενδεχομένως να τα πουλήσει σε ενδιαφερόμενες εταιρείες, ανεξαρτήτως ότι αφορούν περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βεβαίως, η παρουσία του Μπαρμπαρός, για εννέα και πλέον μήνες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έχει σχέση και με την τακτική πρόκλησης έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοντολογίς, με την ακολουθούμενη τακτική της η Τουρκία θέλησε να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Το τουρκικό σκάφος συνοδευόταν στη διάρκεια της εδώ παρουσίας του από δυο άλλα πλοία ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και πολεμικά.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Άσκηση με σενάριο ανοικτά Αμμοχώστου

Αρχισε και ολοκληρώνεται σήμερα στα κατεχόμενα η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης με την επωνυμία «Μάρτυρας ανθυπολοχαγός Caner Gönyeli». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η πρώτη φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε χθες σε περιοχή κοντά στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή  πολιτικών και στρατιωτικών ομάδων έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ο Τούρκος “πρέσβης” Halil İbrahim Akca και παρατηρητές από το Πακιστάν, το Μπαχρέιν, τη Σρι Λάνκα και την Γκάμπια. Ο λεγόμενος διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα υποστράτηγος Baki Kavun σε ομιλία του είπε ότι στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους στα θέματα έρευνας και διάσωσης. Η δεύτερη και τρίτη φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο θαλάσσιο χώρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι επικεφαλείς των δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση είχαν διαδοχικές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τους Έρογλου, Γιοργκαντζίογλου και Σιμπέρ. Μιλώντας κατά τη συνάντηση με τον Έρογλου, ο Αντιναύαρχος Uşaklıoğlu ανέφερε πως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη του ότι υπό την ηγεσία του Ντερβίς Έρογλου, ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα που του αξίζουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας την παράνομη άσκηση ανέφερε ότι αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Τούρκων να εμπεδώσουν στη διεθνή κοινότητα την εικόνα δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο και αυτό πρέπει να καταγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι και η ΕΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της ειδικά στα σημαντικά θέματα της έρευνας και διάσωσης».

ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΔΕΙΑ!

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέντ Οζερσάι σε δηλώσεις του στο Λονδίνο είπε ότι μια πραγματική ευκαιρία για συμφωνία στο Κυπριακό είναι με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η οποία – όπως είπε- θα κάνει μια διευθέτηση στο Κυπριακό εφικτή.

Σύμφωνα με το παράνομο πρακτορείο ΤΑΚ, ο κ. Οζερσάι, ο οποίος μιλούσε στο London School of Economics είπε ότι η εξόρυξη και η επεξεργασία αυτών των πόρων θα έπρεπε να συνδυάζεται με ολοκληρωμένη λύση ή  αν γίνει πριν από τη λύση να ζητηθεί η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων.

 ΜΕ ΛΙΝΤΙΝΓΚΤΟΝ Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρίσκεται στο Λονδίνο και σήμερα θα συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λιντινγκτον. Ο Βρετανός αξιωματούχος είχε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι. Οι Βρετανοί επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ένα ζήτημα για το οποίο η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται άκρως αρνητική. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από το Λονδίνο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα μιλήσει σε δεξαμενή σκέψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: