5 δις δολάρια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας – Φόβος σε παγκόσμιο επίπεδο




Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times με τίτλο «Fighting Terrorism With More Money», αναφέρεται ότι, μετά την αναγγελία από τον Πρόεδρο Ομπάμα, στην ομιλία του στην στρατιωτική ακαδημία West Point, του νέου ταμείου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύντομα οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 5 δις. δολάρια ώστε άλλες χώρες να μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σύμφωνα με τις αναφορές βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, θα εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη συντακτική επιτροπή η τρομοκρατική απειλή είναι αδιαμφισβήτητη, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι «για το προσεχές μέλλον η αμεσότερη απειλή για τις ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παραμένει η τρομοκρατία». Ο κ. Ομπάμα παρουσιάζοντας το σχέδιό του, που αφορά στο «Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας» (Counterterrorism Partnerships Fund), θα παρέχει βοήθεια σε ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ, του Λιβάνου και της Τουρκίας. Αν και η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια, ο Πρόεδρος Ομπάμα αύξησε σημαντικά τα διατιθέμενα κεφάλαια. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ βασίζονται όλο και περισσότερο στη βοήθεια συμμαχικών χωρών στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών. Συγκεκριμένα το Πεντάγωνο παρείχε πληροφορίες και υλικοτεχνική βοήθεια σε Αφρικανικά στρατεύματα και σε Γαλλικές ειδικές δυνάμεις στη Σομαλία και στο Μάλι.

Το ερώτημα που τίθεται από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας είναι πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η στρατηγική. Η πρόσφατη κρίση στο Ιράκ απέδειξε ότι παρά τα 25 δις. δολάρια που οι ΗΠΑ επένδυσαν στην ενίσχυση του Ιρακινού στρατού, ολόκληρες μονάδες του στρατού διαλύθηκαν υπό την απειλή των επιθέσεων των Ισλαμιστών.

Όπως το περιέγραψε ο κ. Ομπάμα, η πρόθεση είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του προγράμματος βοήθειας να είναι το Πεντάγωνο και αυτό κατά την άποψη της εφημερίδας θα ήταν λάθος. Για να είναι επιτυχημένο ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να μην απευθύνεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμαχικών χωρών αλλά να συμπεριλαμβάνει βοήθεια για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και της δικαστικής εξουσίας των χωρών αυτών, αποσκοπώντας στην εδραίωση του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές.

«Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη χρηστή διακυβέρνηση» και «οι επενδύσεις να αφορούν επίσης στην εκπαίδευση και την ενίσχυση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών» γιατί «όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Ιράκ, το να εκπαιδεύουμε μόνο στρατεύματα να πυροβολούν και να παρέχουμε στους στρατηγούς ακριβά όπλα  δεν θα αντιμετωπισθεί η απειλή», είναι η άποψη που τονίζει η συντακτική ομάδα.

ΕΜΦΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Σε άρθρο γνώμης του L. Paul Bremer για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Only America Can Prevent a Disaster in Iraq», ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Ιράκ κατά την περίοδο 2003 – 2004, αναφέρει ότι χωρίς την αμερικανική βοήθεια ο εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση, καθώς και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, παρεμβαίνουν σε αυτόν.

Κατά την άποψη του κ. Bremer, ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε ένα σοβαρό λάθος όταν αποφάσισε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απωλέσουν την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ο Ιρακινός Πρόεδρος κ. Μάλικι μετά την αποχώρηση των αμερικανών ξεκίνησε μια σεχταριστική  εκστρατεία κατά των Σουνιτών Μουσουλμάνων και μια εκστρατεία εκφοβισμού κατά των Κούρδων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Bremer, η κρίση στο Ιράκ είναι μια προειδοποίηση για τους κινδύνους από μία περιοριστική πολιτική εθνικής ασφάλειας, η οποία εκπέμπει σημάδια αδυναμίας σε φίλους και εχθρούς στο εξωτερικό, που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις για να δουν αν η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων σημαίνει και αμερικανική αδιαφορία. Καταλήγοντας τονίζεται ότι «Αξιωματούχοι στο Πεκίνο, τη Τεχεράνη και τη Μόσχα αξιολογούν τις επιπτώσεις από τους χειρισμούς των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης και βέβαια το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο από το μέγιστο δυνατόν».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: President Barack Obama and WWII veteran Kenneth (Rock) Merritt talk onboard Marine One after departing the 70th French-American Commemoration D-Day Ceremony at the Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer, France, June 6, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza) 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: