Είναι η Λετίθια, η Κέιτ Μίντλετον της Ισπανίας




Αν δεν είχε παντρευτεί τον Φελίπε, η Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο πιθανόν να κάλυπτε την παραίτηση του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος έπειτα από 39 χρόνια στον θρόνο, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν χιλιάδων Ισπανών, οι οποίοι, κρατώντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της προπολεμικής «δεύτερης δημοκρατίας» του 1931, ζητούσαν δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

Ομως ο μονάρχης που παραιτήθηκε είναι ο πεθερός της τα δέκα τελευταία χρόνια -από τις 22 Μαΐου του 2004- και η Λετίθια, πρώην δημοσιογράφος, δεν καλύπτει πλέον τις ειδήσεις, είναι η ίδια είδηση: τα περιοδικά και η τηλεόραση αναλύουν σχεδόν καθημερινά τι φοράει -θεωρείται fashion icon όπως ακριβώς και η Κέιτ Μίντλετον, η εν αναμονή βασίλισσα της Βρετανίας-, πώς χτενίζεται, σχολιάζουν τη λεπτή σιλουέτα, στα όρια της ανορεξίας, όπως λένε πολλοί, και συζητούν ώρες επί ωρών για τα ξεσπάσματά της και τις νυχτερινές της εξορμήσεις σε μπαράκια της Μαδρίτης, συχνά χωρίς τον άνδρα της.

Η Λετίθια, κοινή θνητή, κόρη ενός δημοσιογράφου και μιας συνδικαλίστριας νοσοκόμας κι εγγονή διάσημης δημοσιογράφου που δεν φοβάται να πει τη γνώμη της, έφερε ένα αέρα κανονικής ζωής στο Ανάκτορο Θαρθουέλα. Είχε μετακινηθεί με το μετρό, είχε πάρει δάνειο για να αγοράσει διαμέρισμα σε προάστιο της Μαδρίτης και είχε ξαναπαντρευτεί, τον Αλόνσο Γκουέρο Πέρεθ, συγγραφέα και φιλόλογο. Ο γάμος έγινε σε δημαρχείο το 1998, έπειτα από δεκαετή σχέση, χώρισαν όμως ένα χρόνο αργότερα, χωρίς να κάνουν παιδιά.

Oι φήμες περί έκτρωσης

Κι αν αληθεύει όσα έγραψε στο βιβλίο «Αντίο Πριγκίπισσα» ο ξάδελφός της, Νταβίντ Ροκασολάνο, είναι και το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έχει κάνει έκτρωση. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ξάδελφος στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι και στο οποίο γράφει πως έκανε την έκτρωση προτού γνωρίσει τον Φελίπε και πως του ζήτησε να καταστρέψει τα έγγραφα της άμβλωσης. Την εποχή μάλιστα που φέρεται να έκανε την έκτρωση, η διαδικασία επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της μητέρας. Το βιβλίο προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει την πριγκίπισσα ως «ψυχωτικό» πρόσωπο, το οποίο υποπτεύεται τους συγγενείς της ότι διαρρέουν πληροφορίες από την ιδιωτική της ζωή στον Τύπο. Υποστηρίζει μάλιστα πως όταν η Λετίθια ήταν έγκυος στο πρώτο παιδί του ζευγαριού -τη Λεονόρ, που γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2005- είπε σε συγγενείς της ότι περίμενε αγόρι και ότι θα το ονόμαζε Πελάγιο, προκειμένου να δει αν θα διέρρεε η ιστορία στον Τύπο. Η ιστορία δε διέρρευσε.

Η απόφαση πάντως του Φελίπε να παντρευτεί μια διαζευγμένη κοινή θνητή δίχασε τη βαθιά καθολική χώρα εκείνη την εποχή, σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ που χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρος επειδή παντρεύτηκε μια κοινή θνητή – την Κέιτ Μίντλετον. Το γεγονός αυτό, συν το ότι η Λετίθια εμφανιζόταν ψυχρή, απόμακρη κι άκαμπτη στις δημόσιες εμφανίσεις της, δεν την έκαναν και πολύ δημοφιλή μεταξύ των Ισπανών. Ενα όμως τραγικό συμβάν άλλαξε την εικόνα της και την έκανε συμπαθή κι αυτό ήταν ο θάνατος της μικρότερης αδελφής της, Ερικα. Τον Φεβρουάριο του 2007, η Ερικα βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της έπειτα από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών. Ο θάνατος τη συγκλόνισε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σε δάκρυα μπροστά στους δημοσιογράφους, όταν της ζήτησαν να κάνει δηλώσεις μετά την επιμνημόσυνη δέηση. «Ευχαριστώ όλους όσοι συμπάσχουν με τον θάνατο της μικρής μου αδελφής», είχε πει ντυμένη στα μαύρα, η συντετριμμένη και γαντζωμένη από το μπράτσο του Φελίπε, Λετίθια, που ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. (Η Σοφία γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 2007).

Στη βελτίωση της εικόνας της συντέλεσε και το γεγονός ότι καταφθάνοντας νέα νύφη στη Θαρθουέλα, φρόντισε να μην παραβιάσει την περιοχή της Σοφίας και να αναπτύξει τη δική της ατζέντα δραστηριοτήτων. Η πρώτη της δουλειά ήταν να καταγράψει σ’ ένα μπλοκάκι όλο το προσωπικό και τις αρμοδιότητές του στο Παλάτι και να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις δραστηριότητες της Σοφίας. Σταδιακά, άρχισε να ασχολείται με ιδρύματα που είχαν αντικείμενο την παιδεία, τις σπάνιες ασθένειες, ενώ συνεργάζεται με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του τακτικά κι, όπως λέει και ο προσωπικός της γραμματέας, Μανουέλ Θουλέτα, η Λετίθια δουλεύει αδιάκοπα και πως θα ήθελε ο Τύπος να ασχολείται περισσότερο με τις δραστηριότητές της, παρά με τα ρούχα της.

Σπουδές και δουλειά

Εξάλλου, η νέα βασίλισσα της Ισπανίας, σε αντίθεση με την Κέιτ Μίντλετον, είχε μάθει να δουλεύει και μάλιστα σκληρά. Γεννημένη στις 15 Σεπτεμβρίου του 1972, ήθελε από μικρή να μοιάσει στον δημοσιογράφο πατέρα της, που ποτέ δεν του είχε περάσει από τον νου ότι η κόρη του θα γινόταν η πρώτη Ισπανίδα βασίλισσα από το 1879. (Η Σοφία είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ η Μαρία-Χριστίνα και Βικτόρια-Ευγενία που είχαν προηγηθεί ήταν Αυστριακή και Αγγλίδα αντίστοιχα). Σπούδασε επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην τηλεοπτική δημοσιογραφία. Η πρώτη της δουλειά ήταν στην εφημερίδα La Nueva Espana.

Στη συνέχεια εργάστηκε στο ισπανικό τμήμα του πρακτορείου Bloomberg και στο CNN Plus και τελικά βρέθηκε στο κρατικό TVE ως παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Κέρδισε και το βραβείο δημοσιογραφίας για τον καλύτερο δημοσιογράφο της χώρας κάτω των 30. Κάλυψε μερικά από τα κορυφαία γεγονότα του πλανήτη, όπως την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε ένα άλλο μεγάλο γεγονός, αυτό της διαρροής πετρελαίου στη βόρεια Ισπανία μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Prestige το 2003, ήταν που φούντωσε το ειδύλλιο με τον Φελίπε. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί νωρίτερα σε ένα δείπνο κοινού φίλου, ωστόσο, ερωτεύτηκαν με φόντο μία καταστροφική πετρελαιοκηλίδα μήκους 200 χλμ. Λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε από τη δουλειά της και ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες με τον Φελίπε, πιάνοντας την Ισπανία κυριολεκτικά στον ύπνο, παρόλο που μέχρι τότε ο εργένης διάδοχος είχε απασχολήσει πολλάκις τον Τύπο με τις διάφορες σχέσεις του, άλλες πραγματικές κι άλλες όχι.

Οι σχέσεις της με τα πεθερικά της ήταν κάπως ψυχρές αρχικά, λόγω του διαζυγίου, γρήγορα όπως την αποδέχτηκαν πλήρως. Η Λετίθια είχε καλές σχέσεις και με τις αδελφές του Φελίπε, Ελενα και Κριστίνα, όταν όμως ξέσπασε το σκάνδαλο Noos στο οποίο εμπλέκεται ο άνδρας της Κριστίνα, Ινιάκι Ουρντανγκάριν, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παραποίηση εγγράφων και υπεξαίρεση 6 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος Noos, η Λετίθια ψυχράθηκε με την Κριστίνα επειδή «αυτή κι ο άνδρας της έπληξαν τον θεσμό της μοναρχίας».

ΠΗΓΗ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΕΘΝΟΣ, [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: