Ζαμπάς: «Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο ξεπέρασε τις μεγαλύτερες προσδοκίες μου»




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

«Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο ανέδειξε την ουσία του Κυπριακού Προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την παράνομη εισβολή και κατοχή σε μια δημοκρατική χώρα» ανέφερε ο Τάσος Ζαμπάς, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ.

 
Όπως τόνισε ο κ. Ζαμπάς «δυστυχώς οι κυπριακές κυβερνήσεις, στην προσπάθεια τους να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος είχαν υποβαθμίσει το ζήτημα σε μια διακοινοτική διαμάχη. Έπρεπε να έρθει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική για το νησί επίσκεψη, για να υπενθυμίσει ότι ολόκληρος ο κόσμος, πλην μιας χώρας, αναγνωρίζει μια κυβέρνηση στην Κύπρο».
 
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, επεσήμανε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία πως η επίσκεψη Μπάιντεν θα ήταν επιτυχής και ότι η παρουσία του εκεί θα αναβάθμιζε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο το αποτέλεσμα «ξεπέρασε τις μεγαλύτερες προσδοκίες μου», τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
«Η ομιλία του κ. Μπάιντεν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ήταν πραγματικά συγκινητική» σημείωσε ο κ. Ζαμπάς και πρόσθεσε ότι «ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε πράγματα που δεν τολμά να πει η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο. Οι κύπριοι πολιτικοί θα πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους και να ακούσουν πως τοποθετήθηκε η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου απέναντι στο Κυπριακό Πρόβλημα» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
 
Ο Τάσος Ζαμπάς εκτίμησε ότι, πέραν από το πόσο βοήθησε η επίσκεψη Μπάιντεν στο διάλογο για το Κυπριακό, είναι και άλλα πολλά οφέλη που έφερε η παρουσία του στην Κύπρο.
Όπως είπε «αν οι κυπριακές κυβερνήσεις αξιοποιήσουν σωστά τα πλεονεκτήματα που απέκτησαν, τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον και θα είναι σημαντικά».
 
Ο κ. Ζαμπάς τόνισε ότι η κυπριακή ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ηγεσία των τουρκοκυπρίων, αλλά παράλληλα δεν θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες που κάνει για την εξόρυξη των ενεργειακών της κοιτασμάτων, καθώς επίσης και τις πολύ σημαντικές συμμαχίες που έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή. Πρωτίστως με το Ισραήλ, αλλά επίσης με Αίγυπτο και Λίβανο.   
 
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υποβαθμίζουν την διαπραγματευτική της ικανότητα, εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ. Αντιθέτως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά η Κύπρος έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, σε σχέση με το 2004 και τις τότε προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, μέσω του Σχεδίου Ανάν. Πρώτον, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον μέλος της ΕΕ, κάτι που δεν ίσχυε το 2004 και ήταν μια από τις «απειλές» που δέχονταν τότε οι κύπριοι και δεύτερον, η ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων ανοικτά των ακτών της και η αναβάθμιση της σε παίκτη-κλειδί όσον αφορά τα θέματα ενέργειας στην Ευρώπη. 
 
Όσον αφορά την Τουρκία και συγκεκριμένα εάν είναι ο κ. Ερντογάν αξιόπιστος συνομιλητής, ο κ. Ζαμπάς πιστεύει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος και ότι οι σημερινές θέσεις της τουρκικής ηγεσίας είναι χειρότερες από αυτές που είχαν το 2004. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος, αυτή την χρονική περίοδο, θα ωφελούσε την Τουρκία.
 
«Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής είναι στη χειρότερη φάση τους» επισήμανε ο κ. Ζαμπάς και πρόσθεσε ότι «στην Αίγυπτο η πολιτική τους απέτυχε παταγωδώς, το ίδιο συνέβη με το Λίβανο και τη Συρία, οι σχέσεις τους με το Ισραήλ είναι σε οριακό σημείο, οπότε η επίδειξη καλής θέλησης με μια αξιοπρεπή λύση στο Κυπριακό θα αποκαθιστούσε, σε κάποιο βαθμό, την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας απέναντι της και παράλληλα θα έδινε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την δυνατότητα να απολαύσει τα οφέλη από την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
 
Τέλος, ο κ. Ζαμπάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι οι μοναδικές μη μουσουλμανικές δημοκρατίες στην ανατολική Μεσόγειο και χαίρουν της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ. Η διατήρηση και περεταίρω ενίσχυση των στενών δεσμών μεταξύ τους θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα και για τις τέσσερις αυτές δυνάμεις.

http://gr.voanews.com/content/interview-with-tasos-zambas/1925612.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: