“Ξύπνησε” ο Ρεν: Η υψηλή ανεργία ευθύνεται για την άνοδο των λαϊκιστών




Η υψηλή ανεργία και η οικονομική κρίση ευθύνονται για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn σε δηλώσεις του στο BLOOMBERGEU‘s Rehn Says Voter Backlash Down to High Unemployment»).

Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστεί τώρα προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ή ομάδων που βάλλουν κατά της μετανάστευσης και της λιτότητας, από τη Γαλλία έως την Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

«Βεβαίως η δυσαρέσκεια μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών σχετίζεται με τις οικονομικές συνθήκες και το υψηλό ποσοστό ανεργίας στα περισσότερα κράτη-μέλη» δήλωσε ο Olli Rehn, προσθέτοντας ότι «στις χώρες όπου η οικονομία τους λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά και η ανεργία είναι χαμηλή, τα φιλοευρωπαικά κόμματα τα πήγαν μάλλον καλά».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε επίσης ότι «είναι τώρα σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάκαμψη και να επικεντρωθούμε στην βιώσιμη ανάπτυξη».

http://www.bloomberg.com/news/2014-05-27/eu-s-rehn-says-voter-backlash-down-to-high-unemployment.html

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων μπορεί να δράσει αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης υποστηρίζει η Catherine Boyle σε άρθρο της στη ιστοσελίδα του CNBCμε τίτλο «Can Europe afford the rise of the right?».

Οι καθαροί νικητές των ευρωεκλογών, όπως υποστηρίζει, είναι αυτοί που μάχονται για την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, από χώρες όπως τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Δανία, κατόρθωσαν να καταλάβουν το ένα πέμπτο περίπου των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η άνοδος αυτή έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία για τον τρόπο που θα μπορούσε να επιδράσει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι οι οικονομικές τους πολιτικές παραμένουν ασαφείς ή ανύπαρκτες, ενώ η προσέλκυση ψηφοφόρων γίνεται μέσω της διαμαρτυρίας κατά των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

Σε σχέση με την Ελλάδα σημειώνεται ότι το σημαντικότερο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν βρίσκεται στην Ακροδεξιά αλλά στην Ακροαριστερά και το οποίο κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του βάλλοντας κατά της λιτότητας που επέβαλλαν οι διεθνείς δανειστές της χώρας. Δεν κατόρθωσε ωστόσο να αυξήσει την επιρροή του σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να επιβάλλει πρόωρες εκλογές, μια προοπτική που θα έδιωχνε τους επενδυτές από την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν οι επιπτώσεις από την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών είναι περιορισμένες, η απομάκρυνση ωστόσο από το πολιτικό κέντρο δημιουργεί ήδη ανησυχία για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Όπως επισημαίνει ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής στην Deutsche Bank, «η πιθανότητα επικράτησης ενός ριζοσπαστικού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, σε κάποια χώρα της Ευρώπης, πριν από το πέρας της δεκαετίας, παραμένει υψηλή».

http://www.cnbc.com/id/101705856

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: