WSJ: Η πολιτική λιτότητας συνταγή για πολιτικό εξτρεμισμό




Οι κάλπες στις 28 χώρες της Ε.Ε. ανέδειξαν την ισχυρή παρουσία των ακροδεξιών, άλλοτε περιθωριακών, ευρωσκεπτικιστικών, ξενοφοβικών και νεοναζιστικών κομμάτων στη νέα Ευρωβουλή. Μεγάλος αριθμός εγχώριων αναλυτών και σχολιαστών επισημαίνουν ότι τα μέτρα λιτότητας που συνέθλιψαν την ανάπτυξη και εκτόξευσαν στα ύψη την ανεργία είναι αυτά που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε πολλές χώρες της Ε.Ε. να υπογραμμίσουν, με την ψήφο διαμαρτυρίας τους, την αντίθεσή τους και την αποδοκιμασία τους στην πολιτική των μέτρων λιτότητας.

Ως προειδοποίηση προς την Ευρώπη και τους ηγέτες της ότι οι ψηφοφόροι δεν θα παραμείνουν πιστοί στο Ευρωπαικό ιδεώδες εάν αυτό σημαίνει στάσιμες οικονομίες και αυστηρές πολιτικές λιτόητας, εκλαμβάνει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών η συντακτική ομάδα της Wall Street Journal σε κύριο άρθρο με τίτλο A Warning to Europe.

Κοινό συμπέρασμα που καταγράφεται στα πολλαπλά δημοσιεύματα που φιλοξενεί η εφημερίδα – ρεπορτάζ, αναλύσεις, άρθρα γνώμης και στο σημερινό κύριο άρθρο – είναι ότι η πολιτική της λιτότητας που έχει ακολουθηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, υπήρξε συνταγή για πολιτικό εξτρεμισμό. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χωρών, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό, παρουσιάζονται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Δανια, η Ουγγαρία, αλλά και η Βρετανία, αν και επισημαίνεται ότι η τελευταία διαφοροποιείται ελαφρώς δεδομένης της πάντα «αμήχανης» σχέσης της με την Ε.Ε.

Η συντακτική ομάδα της WSJ καλεί τους κεντρώους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν μαθήματα από το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, σχολιάζοντας μάλιστα ότι προκαλεί έκπληξη ότι η διαμαρτυρία αυτή των ψηφοφόρων δεν είχε έρθει νωρίτερα, δεδομένων των ποσοστών ανεργίας που κυμαίνονται στο 11% κατά μέσο όρο, με την ανεργία μεταξύ των νέων να φτάνει στο 50% σε κάποιες χώρες.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303903304579586323653811420 

Καταγράφουμε τους τίτλους και τα links σχετικών ρεπορτάζ της εφημερίδας:

“Anti-EU, Far-Right Parties Post Strong Gains in European Elections” (Gabriel Steinhauser, Wall Street Journal)

“Angry Voters Send Message in Europe Vote” (Gabriel Steinhauser και Stephen Fidler, Wall Street Journal)

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304811904579583503825611192

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: