Washington Post: Ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστές φίλοι του Πούτιν




Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, παρουσιάζουν άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των ευρωεκλογών, απειλώντας να καταλάβουν το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ο Ishaan Tharoor σε άρθρο του στην WASHINGTON POSTμε τίτλο «It’s not just Ukraine: Putin’s friends in Europe are gaining strength», δίνοντας έμφαση στους δεσμούς που διατηρούν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαδιμίρ Πούτιν.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς εκφράζουν πολύπλευρα την στήριξη ή τον θαυμασμό τους για τον Ρώσο Πρόεδρο. Η Γαλλίδα πολιτικός, Marine Le Pen, κατήγγειλε τον «ψυχρό πόλεμο» της Δύσης κατά της Ρωσίας, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Ο Heinz-Christian Strache, ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, καταδίκασε επίσης την ευρωπαϊκή πολιτική, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ως ανδρείκελα των Αμερικανών για τον αποκλεισμό της Ρωσίας. Την στήριξή τους προς τη Ρωσία εκφράζουν και άλλοι ακροδεξιοί, υπερεθνικιστές ηγέτες, από το Βέλγιο και την Ιταλία, έως τους πρώην δορυφόρους της Σοβιετικής Ένωσης, όπως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Βουλγαρία και αλλού.

Κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου» ήταν η ακροαριστερά που παρείχε την στήριξή της προς το Κρεμλίνο, σήμερα, λόγω ιδεολογικής συνάφειας, κυριαρχεί η ακροδεξιά, καθώς υπάρχει συνταύτιση σε μια σειρά θεμάτων, όπως η αντίθεση στην ομοφυλοφιλία, η στήριξη του εθνοτικού εθνικισμού και της χριστιανικής πίστης, όπως και η αντίθεση στον αμερικανικό φιλελευθερισμό.

Η αμφισβήτηση ωστόσο της αμερικανοκινούμενης «Δύσης» δεν προέρχεται αποκλειστικά από την ακροδεξιά αλλά και από την αριστερά. Σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Γερμανία διάφορα αριστερά κόμματα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους στην ανάληψη ισχυρών δράσεων για την Ουκρανία, ενώ το 49% των Γερμανών επιθυμεί την τήρηση μιας ουδέτερης στάσης από την γερμανική κυβέρνηση.

Μπορεί λοιπόν οι κυρίαρχες κεντρώες δυνάμεις στην Ευρώπη να μάχονται για περισσότερη ολοκλήρωση και περισσότερη Ευρώπη, αλλά η ανερχόμενη ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά καθιστά το έργο τους ολοένα δυσχερέστερο, ενισχύοντας παράλληλα τον Πρόεδρο Πούτιν.

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/05/07/its-not-just-ukraine-putins-friends-in-europe-are-gaining-strength/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: