Washington Post: Δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη




Στην άνοδο των λαϊκιστικών, ξενοφοβικών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, αναφέρεται το κύριο άρθρο της WASHINGTON POSTμε τίτλο «E.U. nationalism surges at the polls» επικρίνοντας παράλληλα το δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στην λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το κύριο άρθρο αναφέρεται στην ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων στη Βρετανία και στη Γαλλία, ενώ σε σχέση με την Ελλάδα σημειώνει ότι ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ και η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή συγκέντρωσαν από κοινού 36% στις εκλογές.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μέσω της διάδοσης απλουστευτικών ξενοφοβικών και ρωσόφιλων μηνυμάτων αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη. Τα δημαγωγικά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν την δυσαρέσκεια που προκαλεί η οικονομική στασιμότητα και η κρίση, όπως και η αντίληψη ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι επωφελής μόνο για την Γερμανία και για κανέναν άλλο.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναδείξουν σήμερα τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την κατάργηση της γερμανο-γαλλικής διένεξης, που έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ θα πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως μια αυτόνομη γραφειοκρατική δομή που λειτουργεί ερήμην των πολιτών της, σαν να μην είχε καμία επίδραση στην καθημερινότητά τους. Το πρώτο μέλημα λοιπόν πρέπει να είναι η αποκατάσταση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα τεθούν σε κίνδυνο οι σημαντικότερες κατακτήσεις της.

http://www.washingtonpost.com/opinions/eu-nationalism-surges-at-the-polls/2014/05/27/ad47c058-e5d1-11e3-a86b-362fd5443d19_story.html

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΥΤ/ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έκπληξη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το περασμένο σαββατοκύριακο δεν ήταν τα τεράστια κέρδη που απεκόμισαν οι υποψήφιοι από τα ακροδεξιά και τα ακροαριστερά κόμματα, αλλά το γιατί καθυστέρησαν τόσο ως προς αυτό, επισημαίνει ο Neil Irwin, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Elections Put Europe’s Centrists on Notice».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια, «η ενωμένη Ευρώπη υπήρξε μια οικονομική παραφροσύνη», ενώ ακόμη και μετά τη λήξη της περιόδου όπου κυριαρχούσαν οι εικασίες περί διάλυσης της ευρωζώνης, τα οικονομικά αποτελέσματα σε μεγάλες περιοχές της ηπείρου ήταν τρομακτικά. Κατά μήκος της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ισπανία, η ανεργία βρίσκεται επί χρόνια σε αστρονομικά επίπεδα με μια ‘χαμένη γενιά’ νέων επαγγελματιών ανίκανων να βρουν εργασία. Αυτό, συνεχίζει ο Irwin, έδωσε σημαντική ώθηση σε κόμματα όπως το αριστερό κίνημα διαμαρτυρίας ‘Podemos’ στην Ισπανία, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, συνασπισμό κομουνιστικών κομμάτων, καθώς και το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, αμφότερα στην Ελλάδα.

Η καλή είδηση είναι πως η σχετικά ασθενής δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ο μεγάλος κατακερματισμός των εξτρεμιστικών κομμάτων (λ.χ. μην αναμένετε να δείτε συνασπισμό των Βρετανών αντιευρωπαίων με τους Έλληνες κομουνιστές) καθιστούν απίθανο το ενδεχόμενο να σημειωθούν μεγάλες επιπτώσεις σε πρακτικό επίπεδο λόγω των πρόσφατων εκλογών. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί εάν ορισμένα από τα εξτρεμιστικά κόμματα διαμαρτυρίας που σημείωσαν κέρδη στις ευρωεκλογές αρχίσουν να αποκτούν αληθινή ισχύ σε ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια και επιχειρήσουν να μετατρέψουν ορισμένες από τις εξτρεμιστικές τους θέσεις σε νόμο. Προς το παρόν, «το ευρωπαϊκό κέντρο επεβίωσε, όμως οι εκλογές αποτελούν προειδοποίηση προς τα κυβερνώντα κόμματα σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν θα διατηρηθούν για πάντα στην εξουσία εάν δεν επιτύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα», καταλήγει ο Irwin.

http://www.nytimes.com/2014/05/26/world/europe/turnout-in-european-parliament-election-hits-record-low.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: