Βιβλιοκριτικές για το “Stress Test” του Τίμοθι Γκάιθνερ




Ως μια «ενδόμυχη» παρουσίαση της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έπληξε τις ΗΠΑ από το κράχ του 1930, χαρακτηρίζει το βιβλίο του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα κατά την περίοδο 2009-2013 Timothy Geithner, Stress Test η κριτικός των New York Times Michiko Kakutani σε δημοσίευμα με τίτλο A Memoir From the Eye of a Financial Storm.

Σύμφωνα με την κριτικό της εφημερίδας, το βιβλίο δεν κάνει μεγάλες, νέες αποκαλύψεις, ούτε και ρίχνει φώς στις διεργασίες που γίνονταν στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά μάλλον επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο κ. Geithner και οι συνεργάτες του πήραν τις αποφάσεις που πήραν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πόσο αβέβαια ήταν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πραγματικά καλό, χαρακτηρίζει το βιβλίο ο συγγραφέας και αρθρογράφος Michael Lewis σε κριτική που θα δημοσιευτεί στους Κυριακάτικους ΝΥΤ της 25ης Μαΐου, με τίτλο The Hot Seat, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά ο Geithner κατηγορεί τους πάντες και κανέναν για την κρίση, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν ήξερε τι θα συνέβαινε στο οικονομικό σύστημα παρά μόνο αφότου είχε συμβεί.

Ο MichaelLewis εκτιμά ότι το βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών δεν πρόκειται να πείσει όσους θεωρούν ότι η αιτία της κρίσης ήταν τα κακά κίνητρα των οικονομικών παραγόντων και μάλιστα θέτει κρίσιμα ερωτήματα που θεωρεί ότι παραμένουν αναπάντητα στο βιβλίο αναφορικά με το ρόλο των επενδυτών στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου ή τους πολύπλοκους τίτλους αξιών. Ωστόσο εκτιμά ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είναι ειλικρινής και ευθύς σε αυτά που υποστηρίζει και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε το καλύτερο δυνατό. «Είναι πολύ πιο εύκολο να επικρίνει κανείς τις αποφάσεις που πήρε από το να τις βελτιώσει», γράφει χαρακτηριστικά ο Lewis.

http://www.nytimes.com/2014/05/25/books/review/stress-test-by-timothy-f-geithner.html

http://www.nytimes.com/2014/05/12/books/in-stress-test-timothy-f-geithner-recalls-crisis-days.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: