Βενιζέλος: Είναι εκβιαστική η περιγραφή της αλήθειας; Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ…




Διευκρινίσεις και απαντήσεις για τα διλήμματα σε σχέση με τα ποσοστά της Ελιάς έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Υπογράμμισε ότι δεν έθεσε ποτέ θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι στις εκλογές θα κριθούν οι πάντες και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά.

Εξηγώντας διεξοδικά το σκεπτικό του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ περί εκλογών-δημοψηφίσματος, εγκαταλείφθηκε «από τα αποδυτήρια».

«Έτσι όλοι ηρέμησαν περιμένοντας όμως το βράδυ των εκλογών για να θέσουν θέματα που θα έπρεπε κανονικά να τεθούν με ευθύτητα και εντιμότητα ενώπιον του λαού προεκλογικά» είπε για να προσθέσει ότι «ίσως αυτό δικαιολογεί και την αμηχανία με την οποία όλοι, αλλά ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε τις τελευταίες πολιτικές μας παρεμβάσεις».

Το ζήτημα, τόνισε ωστόσο ο κ. Βενιζέλος, «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χαλαρότητα που υπάρχει, η αίσθηση ότι μπορούμε να παίζουμε με τις εκλογές και να δούμε όλα τα πράγματα το βράδυ των εκλογών». «Εφόσον όλοι περιμένουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα και άρα κάποιοι να θέσουν θέμα αντοχής και νομιμοποίησης της κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με ευθύτητα» συνέχισε.

«Έθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες μέρες» είπε και διερωτήθηκε εάν είναι «εκβιαστικό» η αλήθεια και η περιγραφή της κατάστασης, κάτι που είναι «υπεύθυνο και λυτρωτικό και φέρνει τον καθένα προ των ευθυνών του» για να προσθέσει ότι ο εκβιασμός συντελείται όταν κάποιοι απατηλά βάζουν το δίλημμα για μια ψευδαίσθηση, έναν τεχνητό παράδεισο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προκλήθηκε μια ενόχληση που είναι «εξαιρετικά ευεργετική για τον δημόσιο λόγο αλλά και για την παράταξή μας» καθώς αυτή βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης «και αυτό είναι το λογικό γιατί είμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο επίκεντρο της ιστορικής προσπάθειας». Εκτίμησε επιπλέον ότι ενοχλούνται ορισμένοι εκ δεξιών, εξ αριστερών και εκ των ένδον.

Συνεχίζοντας αναφορικά με τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν τίθεται ζήτημα της σταθερότητας της κυβέρνησης μόνο, αλλά της οικονομίας και της χώρας» και πως «η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι θεμελιώδης προϋπόθεση της σταθερότητας της οικονομίας και της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες «τζάμπα μάγκες» σε διάφορες εκδοχές και πως υπάρχει ένα «φεστιβάλ νευρικότητας».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «η πρώτη εκδοχή είναι αυτοί που λένε “εκτιμούμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ” ότι “καλά κάνει και στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά εμείς ψηφίζουμε ΝΔ για να μην είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ”». Η δεύτερη εκδοχή «είναι εκείνοι που λένε “θέλουμε σταθερότητα”, που καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια χωρίς το ΠΑΣΟΚ, “αλλά εμείς ψηφίζουμε χαλαρά, προοδευτικά, ανανεωτικά γιατί είναι πιο σικ αυτό, ενώ η Ελιά δεν είναι καθωσπρέπει”». Τρίτη εκδοχή, «αυτοί που λένε ότι “εμείς ΠΑΣΟΚ είμαστε αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο, θέλουμε πιο αυθεντική έκφραση του ΠΑΣΟΚ”».

Αναρωτήθηκε δε ο κ. Βενιζέλος αν αυτοί εννοούν άλλα πρόσωπα με την ίδια πολιτική ή να γίνει το ΠΑΣΟΚ “ουρά” του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και εάν θέλουν κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ «για να καθαρίσουμε τα εσωτερικά μας» αδιαφορώντας για τη χώρα.

«Το δίλημμα που θέτουμε είναι η περιγραφή της πραγματικότητας, είναι το βασικό ερώτημα για όλο τον λαό. Την απάντηση τη δίνει ο λαός» σημείωσε, για να προσθέσει ότι ποτέ δεν μίλησε για αριθμούς και ποσοστά, αλλά για το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων των εκλογικών διαδικασιών, αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών «για τη γενική αίσθηση εάν θα βγει η κυβέρνηση με δύναμη και αντοχή ή αν θα περιπέσει η χώρα σε αμφισβήτηση».

«Έχει σημασία η τελική πολιτική αίσθηση της κοινωνίας» υπογράμμισε και επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Ποτέ δεν μίλησα και δεν πρέπει να μιλάμε εμείς για “αποχώρηση” από την κυβέρνηση. Δεν είναι η κυβέρνηση κάποιων άλλων, δεν είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ή του κ. Σαμαρά και εμείς είμαστε συνεργάτες ή φίλοι της.

Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς εφαρμόζουμε μια στρατηγική στην οποία οι άλλοι προσχώρησαν εκ των υστέρων με καθυστέρηση, υπάρχει επειδή εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του 2012 μιλώντας ανοικτά για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών ή έστω φιλοευρωπαϊκών εθνικών δυνάμεων, αν δεν φτάνουν οι προοδευτικές. Αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης από μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει…».

Υπογράμμισε δε ότι «πολύ περισσότερο δεν υπάρχει το αστείο σενάριο της απόσυρσης υπουργών για να σέρνεται μια δημοκρατική παράταξη που έχει διαμορφώσει τη στρατηγική της χώρας στη Βουλή, στηρίζοντας μια δεξιά κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόσημο που θα κάνει ό,τι θέλει και θα απολογείται στη Βουλή μέσω νομοσχεδίων. Δεν υπάρχουν αυτά».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει θέμα υπόστασης της εθνικής στρατηγικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση αυτή στην οποία θέλαμε και άλλους, και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν υπεύθυνος».

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση που χειρίζεται την ολοκλήρωση αυτής της εθνικής στρατηγικής, αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση και κυρίως αμφισβητούμενη στο εσωτερικό της, όχι μόνον πολιτικά και κοινοβουλευτικά.

«Το καθοριστικό είναι να μην υπάρχει κυβέρνηση αμφισβητούμενη εσωτερικά σε ψυχολογικό επίπεδο, στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των βουλευτών που τη στηρίζουν» συνέχισε.

Αναφερόμενος σε «κάποιους» που «τροφοδοτούν μια συζήτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις», είπε ότι «με εκπλήσσει που η συζήτηση αυτή κινείται με τόσο συμβατικό τρόπο σε τόσο μικρό επίπεδο» για να προσθέσει ότι μετεκλογικά πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις που αφορούν την παράταξη, τη χώρα, «αλλά τρελαίνονται οι φίλοι μας της “αντιμνημονιακής” αντιπολίτευσης όταν τους λες για το τοπίο της Ελλάδας μετά την κρίση, γιατί τη θέλουν μέσα στην κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι εξεπλάγησαν κάποιοι «επειδή κάναμε αυτή την κίνηση του αυτονόητου και του προφανούς, γιατί έχουν έως τώρα μάθει το ΠΑΣΟΚ να είναι το εύκολο θύμα, το μαύρο πρόβατο». Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ευχαρίστησε τους βουλευτές, είπε ότι τους τιμά, αλλά πρωτίστως τους αγαπά και τους νιώθει για όλη αυτή την προσπάθεια.

Τόνισε δε, ότι «στις εκλογές αυτές όντως κρινόμαστε όλοι και όσοι είμαστε στην αίθουσα και όσοι είναι έξω» ότι δεν κρίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά, αλλά η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως η πορεία της χώρας, για την οποία είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί με διχασμό και απουσία κάθε συναίνεσης.

«Το μεγάλο καθήκον μας τώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή τη χώρα, την οικονομία, την κυβέρνηση εφόσον το θέλει ο λαός, να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, αλλά το υπέρτατο καθήκον μας είναι να ενώσουμε ξανά τη χώρα, το έθνος» τόνισε.

Παραπέμποντας στην κρισιμότητα των επόμενων 20 ημερών, είπε ότι «δεν αναλύουμε το αποτέλεσμα των εκλογών τώρα, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές» και πως «τώρα διαμορφώνουμε δυναμικά το αποτέλεσμα των εκλογών». Σημείωσε δε ότι η παράταξη έχει εντυπωσιακά βαθιές ρίζες που θα φανούν τώρα με εντυπωσιακό τρόπο και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Οσον αφορά τα εσωκομματικά είπε ότι «ο βασικός στόχος είναι να ενώσουμε ξανά τη χώρα, αλλά για να την ενώσουμε πρέπει να φανεί ενωμένη η παράταξη, πρέπει να υπάρχει συστράτευση όλων, χωρίς τους παλιούς διχασμούς, να υπάρξει κινητοποίηση όλων ανεξαιρέτως των στελεχών, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών».

Παρακάλεσε δε αυτό να γίνεται «χωρίς αυτοσχεδιασμούς ως προς τα επιχειρήματα» καθώς «χρειάζεται ενότητα και απόλυτη ακρίβεια πολιτικού λόγου». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «χρειάζεται διάταξη μάχης, μιας μάχης πατριωτικής, εθνικής, ιστορικής και παραταξιακής» για να εκτιμήσει ότι «όλα θα πάνε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουν, όχι οι εχθροί μας, αλλά απ’ ό, τι υποθέτουν και εύχονται ορισμένοι που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι φίλοι μας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, αφού εξαπέλυσε πυρά σε όσους συμβάλουν στην «τραγική» συζήτηση για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, ότι τώρα αρχίζει η ανταπόδοση, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το ακάτασχετο του οποίου επιβεβαιώθηκε με παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, η ανάσχεση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.

Χαρακτήρισε εθνικά συγκλονιστικό γεγονός την επάνοδο και χαρακτήρισε εφικτό στόχο τη βελτίωση του επιτοκίου, τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και το επόμενο έτος, και απαντώντας σε όσους συνδέουν την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους με νέα μέτρα, είπε ότι «θα κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ, η οποία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σύντομη συζήτηση σε χαλαρό κλίμα με δημοσιογράφους και βουλευτές του κόμματος, στο εντευκτήριο της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, www.ethnos.gr – Αθηναϊκό Πρακτορείο, www.amna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: