Βενιζέλος: “Αστεία” τα περί Μπαρόζο – Σόιμπλε: Δεν είμαι εγώ…




Ήταν «εθνικό καθήκον να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία».

Στις Κάννες, όπως είπε, την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική». Το ερώτημα που τέθηκε από τους ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Χαρακτήρισε «αστεία» τη θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο «έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και διέψευσε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου, «διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%. Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ. «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε μένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ». Σχετικά με τη συνάντηση των Καννών είπε: «Το βράδυ των Καννών, ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει ότι θα επισκεφτεί τον κ. Παπούλια για να υποβάλει την παραίτησή του. Όπως είπε, «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κάνει τα τελευταία βήματα εξόδου «από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να ενωθεί εθνικά και κοινωνικά».

Ανέφερε επίσης ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον κ. Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα.

Χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που επικαλείται η Deutsche Welle

Η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη μεταδίδει:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει αναλύσεις των συνεπειών που θα προκαλούνταν σε τέτοια περίπτωση.

«Με κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι» αναφέρει η DW, η οποία, ωστόσο, επικαλούμενη την ίδια πηγή, προσθέτει ότι «πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη- αυτό, όμως, δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε διενεργήσει αναλύσεις σχετικά με το τι θα προκύψει σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, σύμφωνα με την πηγή της DW, επισημαίνει ότι θα ήταν αμέλεια αν δεν το είχε κάνει.

«Αυτά, όμως, είναι από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση» αναφέρεται, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και είχε συζητήσει με στελέχη του.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος στο βιβλίο του αναφέρεται στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012, οι πηγές της DW συνιστούν «ακριβή ανάγνωση του βιβλίου» και τονίζουν ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν».

Στο δημοσίευμα παρατίθεται μάλιστα το σχετικό απόσπασμα στα αγγλικά: «Λίγες μέρες αργότερα, πέταξα για να συναντήσω τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για γεύμα, στις διακοπές του στο Σιλτ,(…). Μου είπε ότι υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που θεωρούν ακόμη ότι το να πετάξουν τους Έλληνες έξω από την Ευρωζώνη είναι εύλογη -ακόμη και επιθυμητή- στρατηγική».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: