Βαριά η ατζέντα του Μπάιντεν – Θα ανακοινώσει χρηματοδότηση μελέτης για Βαρώσι




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με πολλά θέματα στην ατζέντα και ενδεχομένως και κάποιες ανακοινώσεις στις αποσκευές έρχεται στην Κύπρο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζόζεφ Μπάιντεν, στις 21 Μαΐου και θα παραμείνει  μέχρι την 23η του μήνα. Η κάθοδος του κ. Μπάιντεν ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο χθες  και ο Αμερικανός αξιωματούχος θα σταθμεύσει πρώτα στη Ρουμανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Κυπριακό, τα ενεργειακά θέματα, η οικονομία όπως και το ουκρανικό θα είναι στις στην ημερήσια διάταξη. Αυτό, όμως, που θεωρείται σημαντικό για τους εμπνευστές της επίσκεψης είναι οι εξαγγελίες που θα γίνουν.

Ο Τζόζεφ Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει κατά την εδώ παρουσία του τη χρηματοδότηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει την αποστολή ειδικών για να γίνει μια επί τόπου μελέτη. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο συζητείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για να υπάρξουν ανακοινώσεις πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία και να έχουν συναινέσει και οι Τούρκοι. Τούτο φαίνεται να έχει επιτευχθεί. Θα ανακοινώσει, περαιτέρω, και τη συμφωνία για άρση ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.

Ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται να είναι και το αγκάθι της επίσκεψης Μπάιντεν, είναι η μετάβαση του στα κατεχόμενα. Οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σύμβολα του ψευδοκράτους εκεί που θα μεταβεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως για να περάσει στα κατεχόμενα, υπάρχουν σημεία ελέγχου του παράνομου καθεστώτος με όλα τα σύμβολα ενώ και για λόγους ασφάλειας του υψηλού επισκέπτη θα υπάρξει και συνεργασία με το ψευδοκράτος. Το θέμα τούτο, φαίνεται να έχει ενοχλήσει και την ομογένεια στις ΗΠΑ, στελέχη της οποίας θα επιδιώξουν να έχουν επαφή με τον κ. Μπάιντεν. Όπως είναι γνωστό η ελληνική ομογένεια διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως  η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, γίνεται έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες». «Ο Αντιπρόεδρος θα δώσει έμφαση στην ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία συνολική διευθέτηση, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Ο Αντιπρόεδρος θα προτρέψει όλα τα μέρη στο νησί να εντείνουν το έργο τους, για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο που όλοι οι πολίτες μπορούν να παίξουν στην προώθηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Μερικές εκατοντάδες σύμβουλοι και άνδρες της ασφάλειας του θα συνοδεύουν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στην Κύπρο. Ο κ. Μπάιντεν που θα συνοδεύεται και από τη σύζυγό του, θα παραμείνει δυο βράδια στην Κύπρο. Πέραν από την προσωπική του φρουρά, θα χρειαστεί και η κινητοποίηση της κυπριακής αστυνομίας.

Ο Κασουλίδης στον Τζον Κέρι

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζόν Κέρι θα έχει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα συζητήσει μεταξύ άλλων σήμερα ο κ. Κασουλίδης με τον Τζον Κέρι.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο ΥΠΕΞ  θα συναντηθεί επίσης με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Tony Blinken, καθώς και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Biden, Jake Sullivan. Ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη της Γερουσίας, υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Robert Menendez, καθώς και με τις ηγεσίες κυπριακών, ελλαδικών και αμερικανοεβραϊκών ομογενειακών οργανώσεων.   Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα προσφωνήσει την έναρξη της παγκόσμιας συνόδου του “American Jewish Committee”, ενώ θα απευθύνει ξεχωριστές ομιλίες στις δεξαμενές σκέψης, “Atlantic Council” και “The Chicago Council on Global Affairs”.

Βασική θεματική των εισηγήσεων του κ. Κασουλίδη θα αποτελέσει ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και της ευρύτερης αρχιτεκτονικής ασφαλείας.   Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Κασουλίδης θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εκπροσώπους τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβούλιο της ΕΕ, χθες στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Δανό ομόλογό του Μάρτιν Λίντεγκααρντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής επίσκεψης του κ. Λίντεγκααρντ στην Κύπρο,με σκοπό να επισκεφτεί τη φρεγάτα «Esbern Snare» του δανικού πολεμικού ναυτικού, που σταθμεύει στα ανοικτά Κύπρου συμμετέχοντας στην κοινή Αποστολή ΟΑΧΟ-ΟΗΕ για τη Συρία.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΗΠΑ-Ε.Ε.

Τ0 αμερικανικό ενδιαφέρον, μαζί με την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνουν περισσότερη ώθηση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαιρέτισε τη συνάντηση Κασουλίδη-Κέρι στην Ουάσινγκτον αλλά και μια ενδεχόμενη κάθοδο του Αμερικανού Αντιπροέδρου στο νησί. Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι συναντήσεις και ευχήθηκε όπως “τα πράγματα να κινηθούν με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος”.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Γυναίκα είναι η νέα διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναλαμβάνει καθήκοντα από τις 13 Αυγούστου, αντικαθιστώντας τον Κινέζο Ταξίαρχο Chao Liu. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ, πρόκειται για την Ταξίαρχο Κριστίν Λουντ (Kristin Lund) από τη Νορβηγία. Είναι ηλικίας 56 ετών κι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει ποτέ τη διοίκηση ειρηνευτικής επιχείρησης του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ταξίαρχος Λουντ έχει μία εξαίρετη 34χρονη στρατιωτική σταδιοδρομία, με διοικητική εμπειρία τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

PHOTO by Demetris Panagos: Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: