Τσίπρας: Τερατουργήματα τα ακροδεξιά κόμματα




Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κράτησε αποστάσεις από τα άλλα κόμματα διαμαρτυρίας που ενισχύθηκαν στις ευρωεκλογές, ενώ χαρακτήρισε «τερατουργήματα» το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο BLOOMBERG («Greece’s Tsipras Calls Farage Monstrosity Created by Austerity», Nikos Chrysoloras και Eleni Chrepa), την πρώτη μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το κόμμα του σαν «μια όαση μέσα στην έρημο» σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη και όχι να την διαλύσει. Η λιτότητα οδήγησε στη δημιουργία πολιτικών τερατουργημάτων».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τα κόμματα που κατείχαν την εξουσία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς η ανεργία ανήλθε σε ποσοστά ρεκόρ το προηγούμενο έτος. Μολονότι ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, NigelFarage, και η εθνικίστρια ηγέτης της Γαλλίας, MarineLePen, επιδιώκουν τον περιορισμό της ευρωπαϊκής εξουσίας για να διαφυλάξουν τα βρετανικά και τα γαλλικά συμφέροντα, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις εκλογές στην Ελλάδα με ποσοστό 26,6% έναντι 22,7% του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας πρώην μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ, ο οποίος βάφτισε τον γιο του Ερνέστο σε από τον ErnestoCheGuevara, σημείωσε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με το ισπανικό κίνημα Podemos, που κέρδισε πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα εξέταζε επίσης ενδεχόμενη συνεργασία με τους σοσιαλιστές, την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, εάν θελήσουν να αμφισβητήσουν τις συνταγές δημοσιονομικής λιτότητας που προτείνει η Άγκελα Μέρκελ. «Θα ήμασταν ανοιχτοί σε συνεργασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα επέστρεφαν στις πολιτικές τους ρίζες και θα έπαυαν να δέχονται την λιτότητα ως τη μόνη επιλογή και όχι να παραμένουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άγκελα Μέρκελ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί επίσης να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του στις ευρωεκλογές για να αποκτήσει περισσότερη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας, δηλώνοντας ότι δεν θα νοιώθει δέσμιος από την όποια συμφωνία επιτύχει ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, φέτος με τους πιστωτές της χώρας, εάν δεν ληφθεί υπόψη το αίτημά του για διαγραφή 240 δις ευρώ από το χρέος της Ελλάδας, μολονότι έχει δεσμευθεί να μην θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της προηγούμενης Κυριακής και χωρίς να συμβουλεύεται το μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι για να αρθεί η ένταση θα πρέπει ο κ. Σαμαράς να προκηρύξει  πρόωρες εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι η κυβερνητική συμμαχία βρίσκεται σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. «Μόνο οι εκλογές μπορούν να φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα» τόνισε.

Μολονότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, εκτός εάν έρθουν σε συμφωνία οι κ.κ. Τσίπρας και Σαμαράς. Για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που διαθέτει 300 έδρες. Ο κ. Σαμαράς διαθέτει σήμερα τη στήριξη 152 βουλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί επίσης να έχει λόγο στον διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Προβόπουλο. «Εάν η κυβέρνηση δεν μας εμπιστευτεί θα το εκλάβουμε ως μια απόπειρα για τη δημιουργία τετελεσμένου ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και σε αυτή την περίπτωση θα ήθελα να σας θυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο» δήλωσε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετά από μια μακρόχρονη διένεξη με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να δηλώσει εάν θα στήριζε ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του κ. Προβόπουλου.

Πέραν του κ. Προβόπουλου, το ενδιαφέρον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν στις 5 Μάιου ότι θα συζητήσουν ενδεχομένως, αργότερα φέτος, περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αφού ο κ. Σαμαράς επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μολονότι οι υπουργοί οικονομικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώξει την διαγραφεί μέρους του χρέους για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα.

«Θέλουμε μία οριστική λύση, η οποία θα είναι τελική και θα δίνει στην ελληνική οικονομία χώρα για να αναπτυχθεί, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος αυτού του χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.businessweek.com/news/2014-05-29/greece-s-tsipras-calls-farage-monstrosity-created-by-austerity

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: