Τοπίο στην ομίχλη – Δεν προχωρούν οι συνομιλίες λόγω τουρκικών εμμονών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Ένα πέπλο ομίχλης εξακολουθεί να σκεπάζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κυρίως γιατί η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη και αρνείται να συζητήσει θέματα όπως το εδαφικό, η ασφάλεια και οι έποικοι. Φαίνεται δε ότι δεν προτίθεται να παρουσιάσει έγγραφα επί των κεφαλαίων αυτών, ούτε και να συζητήσει σε συνδυασμό με άλλες πτυχές. Εάν επιμένει σε αυτή τη στάση η τουρκική πλευρά, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να καταθέτει άλλα έγγραφα.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις του Κυπριακού, τις επισκέψεις Μπάιντεν στην Κύπρο και του ιδίου στη Γερμανία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τις προσπάθειες για λύση και πως αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική στάση δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό ( ζήτησε και τη βοήθεια της κ. Μέρκελ) ενώ, όπως είπε, διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η  Κυπριακή κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ΜΟΕ.

Στο πακέτο που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πέραν του θέματος της Αμμοχώστου, που αφορά σε πρώτη φάση την είσοδο ειδικών για τη διενέργεια μελέτης, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς ( εξαγωγές στην Ε.Ε.) και συντήρηση των ενετικών τειχών. Ακόμη περιλαμβάνεται στο πακέτο αποναρκοθέτηση περιοχών, διαμόρφωση κοινής πλατείας(!) και απαγκίστρωση. Για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, σε σχέση και με τα όσα εξαγγέλλονται από τα επιμελητήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως αυτό για να γίνει πρέπει να υιοθετηθεί ο κωδικός της Κυπριακής Δημοκρατίας 00357.

Στη σύσκεψη των αρχηγών ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία και του διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση.. Όταν εγέρθηκε θέμα ενημέρωσης για τις θέσεις που εγγράφως κατέθεσε μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης επικαλέστηκε θέματα διαρροών. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως όποιος θέλει ενημερωθεί να μεταβαίνει στο προεδρικό για να διαβάζει τα έγγραφα. Στη σημερινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, θα κατατεθούν έγγραφα για τη νομοθετική εξουσία.

«ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ»

Ο Τ/Κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, προχθές, ανέφερε ότι η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιη και ότι είναι η πρώτη φορά που η μια πλευρά προειδοποιεί για πιθανό πρόβλημα από την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών (το Φεβρουάριο). «Είμαστε ενάντια στην ιδέα των συνομιλιών απλά και μόνοι για να γίνονται συνομιλίες. Δεν επιθυμούμε να φυλακισθούμε σε κάτι τέτοιο. Δε γνωρίζουμε ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο, δεν υπάρχει οδικός χάρτης πάνω στον οποίο να έχουμε συμφωνήσει».

Ακόμη για το ζήτημα του φυσικού αερίου στην περιοχή, ο τ/κ διαπραγματευτής δήλωσε: «Το γεγονός ότι η μια κοινότητα ? μια εκ των συνιδιοκτητριών ?συμπεριφέρεται πράττοντας όπως επι-θυμεί σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, χωρίς να λαμβάνει τη συγκατάθεση της άλλης (κοινότητας) δε μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο».

ΚΟΜΜΑΤΑ: Να συνέλθει το Εθνικό – Θα γίνει σύντομα λέγει ο Βίκτωρας

ΤΑ κόμματα που τοποθετήθηκαν και δημόσια ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβούλιου. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύντομα συνεδρίαση του Εθνικού ΣυμβουλίουΤη θέση ότι θα πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να τύχουν τα μέλη του πλήρους ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σημείωσε ότι, από τη γενική ενημέρωση δεν φαίνεται να υπάρχει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς από τις αδιάλλακτες θέσεις που καταθέτει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και συζήτηση επί των προτάσεων που καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησαν οι Οικολόγοι διά του Γιώργου Περδίκη. Πρόσθεσε ότι “μας ενδιαφέρει η ουσία των προτάσεων που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυπριακή ηγεσία, γι` αυτό κι έχουμε ζητήσει να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα που έχουν κατατεθεί και να γίνει συζήτηση επί των εγγράφων σε πολιτικό επίπεδο”. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι “πολύ σύντομα” θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, “όπως κατατίθενται στις διαπραγματεύσεις”. “Η δική μου εκτίμηση, ερμηνεύοντας αυτά που άκουσα, κι από άλλες πληροφορίες, είναι ότι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς δεν ήταν ιδιαίτερα θετική” είπε ο Δημήτρης Συλλούρης. Η συζήτηση επί της ουσία των συνομιλιών μπορεί να γίνει και να είναι αποτελεσματική μόνο όταν γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η δική μας πλευρά αλλά και τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ

Με εισήγηση του νεοεμφανισθέντα στη σύσκεψη των αρχηγών χθες, Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, θα οργανωθεί κοινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Η εισήγηση είχε διαβιβασθεί εγγράφως από τον Ιανουάριο στην κυβέρνηση. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν θετικός στην εισήγηση και αυτό που απομένει είναι η διοργάνωση της, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Όσα κόμματα έχουν ήδη προγραμματίσει εκδηλώσεις θα τις πραγματοποιήσουν, ανεξάρτητα της κοινής.

ΘΕΜΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ

Το θέμα της κρατικής χορηγίας προς τη Συμμαχία Πολιτών, ήγειρε χθες ο Γιώργος Λιλλήκας, στη διάρκεια της σύσκεψης. Ζήτησε να δοθεί στο κόμμα του αυτό που, όπως είπε, δικαιούται και επισήμανε πως εάν δεν γίνει τούτο θα κινηθεί νομικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρώτη του κ. Λιλλήκα, τον καλωσόρισε. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ φέρεται να έχει πει πως η πρόσκληση είναι απόφαση του Προέδρου και δεν υπήρχε συναίνεση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ»

Δεν έγινε καμία αίτηση στο “υπουργείο” χωροταξίας και μεταφορών, δήλωσε ο “υπουργός” Αχμέτ Κασίφ κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη συνεργασία εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές για την απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών. “Χωρίς να γίνουν αυτά δεν γίνεται να εκτελείς ιδέες”, είπε. Ακόμα και για επενδύσεις ή πρωτοβουλίες σε θέματα επικοινωνίας εντός του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, το “υπουργικό συμβούλιο” αφού αξιολογήσει και τεχνικά τα ζητήματα, καταλήγει σε αποφάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: