Το φιλότιμο, οι πολιτικοί και ο περήφανος λαός της Κύπρου




Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΓΙΑΡΗ*

Φιλότιμο, μία λέξη που σημαίνει τόσα πολλά: Αρετή, αξιοπρέπεια, τιμή και υπερηφάνεια. Είναι το αίσθημα ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, γιά να επιτύχουμε κάτι το καλύτερο. Είναι η αίσθηση του καλού και του κακού και το καθήκον να κάνουμε το ορθό.

Είναι και μία αίσθηση αγάπης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια.

Ακούμε τους πολιτικούς μας να διατυμπανίζουν ότι θα προβούν σε διερεύνηση, κάθαρση και τιμωρία των διαπλεκομένων πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Οτι δεν θα ξεφύγει κανείς από την δικαιοσύνη.

Όμως, καθημερινά καταλαβαίνουμε ότι είναι λόγια κενά, λόγια του αέρα, είναι απλά κοροϊδίες.

Κάθε μέρα που περνά αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι είναι ανάξιοι να σηκώσουν το βάρος του καθήκοντος, που εσείς οι Κύπριοι πολίτες τους αναθέσατε. Κάθε μέρα που περνά καταλαβαίνουμε ότι πολλοί από αυτούς είναι αναμεμειγμένοι στις απάτες και οι υπόλοιποι είναι αρνιά φοβισμένα, που ακολουθούν πιστά την διεφθαρμένη κομματοκρατία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση της καρέκλας.

Η Κύπρος περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές της τρισχιλιετούς ιστορίας της. Οι πολιτικοί έπρεπε να αδράξουν την ευκαιρία για να μονιάσουν και να δείξουν στον λαό οτι έντονα και πραγματικά επιθυμούν να γίνει η κάθαρση, να επανέλθει το κράτος δικαίου και ολοι μαζί πια να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας. Αντ’ αυτού, όμως, ακούμε τις κενές κάθε περιεχομένου διακηρύξεις τους για να ρίξουν στάκτη στα μάτια του λαού. Να περνά ο καιρός για να ξεχαστούν όλα, όπως η προδοσία του 1974, και οι ατασθαλίες με το χρηματιστήριο.

Που είναι το φιλότιμο σας ανάξιοι και πουλημένοι. Δεν έχετε αιδώ; Δεν βλέπετε -για να παραδειγματιστείτε- τι γίνεται στις δημοκρατικές και αξιοκρατικές χωρες; Πόσοι πολιτικοί στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία καταχράσθηκαν μηδαμινά ποσά και είχαν το θάρρος να παραιτηθούν; Πολλοί…

Αν είσαστε τίμιοι, φιλότιμοι και πατριώτες δεν έπρεπε αμέσως να δώσετε το παράδειγμα στον λαό ότι είσαστε καθαροί και τίποτε δεν σας φοβίζει; Δεν έπρεπε να βροντοφωνάξετε οτι είσαστε έτοιμοι να δημοσιοποιήσετε τα πραγματικά περιουσιακά σας στοιχεία και αυτά των συγγενών σας, σε όποιον ενδιαφέρεται να τα ελέγξει; Έπρεπε, αλλά δεν το κάνετε. Γιατί δεν το κάνετε;

Δεν έπρεπε να δημιουργήσετε μία επιτροπή από αμόλυντους δικαστικούς, πολιτικούς -αν υπάρχουν τέτοιοι- και ενόρκους ελεγκτές να εξιχνιάσουν το κάθε τι που έφερε τον τόπο σ’ αυτό το σημείο; Kαι αν δεν υπάρχουν στο τόπο αυτοί οι έντιμοι, τότε να φέρετε από το εξωτερικο ανθρώπους να βοηθήσουν. Ο λαός θέλει απαντήσεις και δικαίωση.

Κι’ αν δεν έχετε απαντήσεις κι’ αν δεν έχετε το θάρρος να παραιτηθείτε, τότε ο λαός πρέπει να σας εξοστρακίσει. Ο σταύλος του Αυγείου πρεπει να καθαρίσει.

Ο λαός πρέπει επιτέλους να καταλάβει οτι είναι κυρίαρχος. Πρέπει να αντιληφθει ότι στα χέρια του είναι η κάθαρση και η εξυγίανση. Στα χέρια του είναι η μοίρα του και η ευημερία ολων. Στα χέρια του είναι η μοίρα της Κύπρου. Πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ και με τον δίκαιο θυμό του να καταδιώξει και να εκδιώξει τον κάθε απατεώνα, αφιλότιμο και μειοδότη, μια και για πάντα από το πολιτικο προσκήνιο και παρασκήνιο.

Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει σε κάθε πολιτικο, είτε αυτος είναι βουλευτής, υπουργός, ακόμα και Πρόεδρος, να τον κοροϊδεύει. Αρκετά πια.

Οι εχθροί είναι εξω από τα τείχη, αλλά είναι και μέσα. Οι εχθροί έρχονται από την Τουρκία, αλλά βρίσκονται και ανάμεσά μας. Οι Βρετανοί είναι οι αιώνιοι εχθροί μας. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι απλά μη φίλοι μας.

Δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης να μην είναι άμεσα και ενεργά αναμεμειγμένος με τα όσα συμβαίνουν στον τοπο του, με το μέλλον του ίδιου και της Κύπρου.

Το φιλότιμο ας οδηγήσει τον λαο σε σύμπνοια και συνεργασία. Ας επιτρέψει στον λαό να επαναφέρει το ήθος, την αλληλεγγύη και την εμπάθεια που μετα την εθνική καταστροφή του 1974 βοήθησε την χωρα, όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά και να πετύχει τα ακατόρθωτα.

Ο Κυπριακος λαός δεν αξίζει τους ηγετίσκους που από ολική και μόνο απάθεια ψήφισε και επέλεξε.

Ξυπνάτε, χρησιμοποιήστε τον θυμό και την απελπισία σας με θετικό τρόπο.

Κυπριακέ λαέ, πρέπει να ξαναβρείς τον παλιό σου καλό εαυτό, όταν με τις αξίες σου και την σκληρή δουλειά σου, μπόρεσες και πέτυχες πολλά.

Ξαναβρές τον εαυτό σου και την εποχή που αυτοδημιουργουσες και πετύχαινες τόσα πολλά χωρίς να χρειάζεσαι τον κάθε πολιτικο να βρίσκει δουλειά για σένα ή τα παιδιά σου, με μόνο στόχο να αρπάξει τις ψήφους ολόκληρης της οικογένειάς σου.

Οι πολιτικοί κατέστρεψαν εσένα και τον τοπο. Απεξαρτήσου, ξαναβρές το φιλότιμο σου, πάρε την τύχη σου στα χέρια σου. Βρες τους κατάλληλους ηγέτες, που είμαι σίγουρος οτι θα βρεθούν αν καταλάβουν οτι δεν πρόκειται να επιτρέψεις ξανά αφιλότιμους και ανίκανους καρεκλοκενταύρους να επανέλθουν στην πολιτική ζωή του τοπου. Γίνε ελεύθερος.

Πάρε την τύχη σου, πάρε την τύχη των παιδιών σου και του τόπου σου στα χέρια σου. Οι καιροί είναι τέτοιοι που μόνο ακέραιοι, τίμιοι και πατριώτες πολιτικοί μπορούν να διαπραγματευτούν την τύχη της πατρίδας μας. Για να διασφαλίσουν έστω και μια οδυνηρή -για τον Ελληνισμό της Κύπρου- λύση, η οποία όμως θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε για πάντα στον τοπο που γεννηθήκαμε.

*Ο Νίκος Μουγιάρης, επιχειρηματίας, μέλος συμβουλίου του Hellenic American Leadership Council (HALC)

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: