Το δημοψηφισματικό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ




Γράφει ο Ξενοφών Κοντιάδης*, www.ethnos.gr

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ένα προεκλογικό δίλημμα, που αποκαλύπτει την πρόθεση όχι μόνο να υποβαθμιστούν τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, αλλά και να ανατραπούν οι συνταγματικοί κανόνες διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης. Συναρτώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με μια δημοψηφισματικού τύπου επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβέρνησης, κατ’ αρχάς αποπροσανατολίζονται οι Eλληνες ψηφοφόροι από τις εναλλακτικές επιλογές για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στους θεσμούς και στις πολιτικές της ΕΕ, ενώ το βάρος πέφτει σε έναν εσωστρεφή διάλογο.

Αναδεικνύεται, μάλιστα, ακόμη περισσότερο πόσο αποπροσανατολιστικά λειτουργεί αυτό το δημοψηφισματικό δίλημμα, εάν ληφθεί υπόψη ότι για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται στη χώρα μας με το σύστημα του σταυρού προτίμησης. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά με προσωπικά κριτήρια ήθους και αξίας, δεδομένου ότι ο αναβαθμισμένος πλέον ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου προϋποθέτει ευρωβουλευτές «αυξημένων προσόντων». Κατά συνέπεια, η πρόθεση ψήφου φάνηκε σε έρευνες κοινής γνώμης να κατευθύνεται σε σημαντικό βαθμό με γνώμονα όχι μόνο τα κόμματα αλλά και τα πρόσωπα. Oμως, μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε «δημοψήφισμα» για το μέλλον της κυβέρνησης αντί για το μέλλον της Ευρώπης, η ελευθερία επιλογής προσώπων και προγραμμάτων κατ’ ουσίαν υποβαθμίζεται.

Το δεύτερο ατόπημα αφορά την καταστρατήγηση της συνταγματικής πρόβλεψης για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών ανά τετραετία, που αποσκοπεί σε κυβερνητική σταθερότητα και κοινοβουλευτική ομαλότητα. Είναι συνεπώς ανιστόρητο και επικίνδυνο οι ευρωεκλογές να χαρακτηρίζονται ως οιονεί δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, που αναδείχθηκε επώδυνα μετά τις δίδυμες βουλευτικές εκλογές πριν από δυο χρόνια.

Είναι κρίσιμο να γίνουν σεβαστές αφενός η αυτοτέλεια και η ιστορική σημασία των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής και, αφετέρου, οι συνταγματικοί κανόνες για τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, την ανάδειξη της κυβέρνησης και τους όρους παύσης της. Τα δημοψηφισματικού τύπου διλήμματα αποτελούν βάναυσο και ανιστόρητο μικροκομματικό παίγνιο, που δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

* Ο Ξενοφών Κοντιάδης, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος Ιδρύματος Τσάτσου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: