Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία




Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ απέρριψαν σήμερα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεξήχθησαν χθες υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το οποίο οργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας και διεξήχθη χθες δείχνουν ότι το 96,2% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σήμερα.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο έναν από τους οργανωτές του δημοψηφίσματος, μετέδωσε ακόμη ότι οι αρχές της επαρχίας Λουχάνσκ θα ζητήσουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία έγινε την Κυριακή σε δύο ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, καταδικάστηκε από τη Δύση, αλλά η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά της.

Η περιφέρεια Λουχάνσκ μετά το αποτέλεσμα αυτό πρόκειται να απόσχει από τις προεδρικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στην επικράτεια της Ουκρανίας την 25η Μαΐου, όπως μετέδωσε επίσης το RIA Novosti επικαλούμενο έναν από τους ηγέτες των αυτονομιστών.

«Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των αυτονομιστών.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «Εάν ληφθεί απόφαση να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία, η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη».

Την ιδια ώρα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υποστηρίξει την διεξαγωγή ενός «εθνικού διαλόγου» ανάμεσα στη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο κ. Σταϊνμάγερ θα πραγματοποιήσει «συναντήσεις στο Κίεβο με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης» και κατόπιν σχεδιάζει να μεταβεί στην ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί αμέσως μετά στο Παρίσι, για να λάβει μέρος – την Τετάρτη – στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, στο πλευρό του ομολόγου του Λοράν Φαμπιούς.

«Ο στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΑΣΕ, οι προσπάθειες για (να διεξαχθεί) ένας εθνικός διάλογος για να αρχίσει μια αληθινή συζήτηση ώστε να υπάρξει ένα καλό μέλλον για την Ουκρανία, οι προσπάθειες για να γίνουν οι (προεδρικές) εκλογές την 25η Μαΐου» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μάρτιν Σέφερ.

Ο κ. Σταϊνμάγερ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας την Τετάρτη για να συζητήσει με τα μέλη του «για την Ουκρανία», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ   

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: