Τί σημαίνει η αναβάθμιση από τον οίκτο Fitch




Στην αναβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία Β- στη Β από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, χάρη στη βελτιωμένη επίδοση της χώρας στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, στην αποσόβηση του μεσοπρόθεσμου κινδύνου ρευστοποίησης και στην καλύτερη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αναφέρεται ανυπόγραφο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Fitch Upgrades Greece to B From B-; Outlook Stable».

Η αναβάθμιση έρχεται καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, αλλά και για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οδεύοντας ενδεχομένως σε ένα νέο κύμα πολιτικής αστάθειας, προοπτική που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές επιδόσεις που θα σημειώσουν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αυτό το σαββατοκύριακο. Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν θα αλλοιώσουν την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εντός της Βουλής, τονίζεται, θα είναι ωστόσο συμβολικά τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το κυριότερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, σε περίπτωση που το κόμμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιτύχει ποσοστά αισθητά μικρότερα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν. Δημοκρατίας κατά 2 έως 5 μονάδες.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140523-700193.html?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο του Nikos Chrysoloras με τίτλο «Greek Sovereign Debt Rating Upgraded by Fitch» και άρθρο των Wes Goodman, Angeline Benoit και Nikos Chrysoloras με τίτλο «Spain With Greece Win Higher Debt Ratings on Growth Outlook», αμφότερα στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές της 25ης Μαΐου, όπως υποδηλώνουν και οι δημοσκοπήσεις, το πλήγμα ίσως οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ν. Δημοκρατίας και ωθήσει την εύθραυστη διαδικασία προς την πολιτική αστάθεια.

http://www.bloomberg.com/news/2014-05-22/greek-sovereign-debt-rating-to-be-upgraded-by-fitch.html

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-05-23/spain-with-greece-win-higher-debt-ratings-on-growth-outlook.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: