Θανατηφόρες δόσεις αισιοδοξίας…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ – www.ethnos.gr

Παρακολουθώντας τις πρώτες προεκλογικές αντιπαραθέσεις σκέφτομαι ότι ίσως τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, καθώς το μόνο από το οποίο κινδυνεύουμε πλέον είναι οι υπερβολικές δόσεις αισιοδοξίας. Της μεν κυβέρνησης ότι όλα πάνε καλά και το success story είναι ήδη εδώ, της δε αντιπολίτευσης ότι όλα τα κακά τελειώνουν το βράδυ της 25ης Μαΐου. Στριμωγμένη και πιεσμένη η κυβέρνηση με την κόπωση της δύσκολης και συνεχούς διαπραγμάτευσης είναι λογικό να χάνει τον ρεαλισμό της και το κάθε μικρό βήμα που γίνεται να το βλέπει ως τεράστιο άλμα στο μέλλον.

Οι επικοινωνιακές υπερβολές, όμως, μάλλον ανοσία στις πραγματικές επιτυχίες προξενούν. Μιλώντας για τέλος του Μνημονίου ακυρώνεται η ίδια η προσπάθεια της κυβέρνησης, καθώς στη συνείδηση του πολίτη ταυτίζεται η σημερινή κατάσταση με την επομένη ημέρα του Μνημονίου. Και το συμπέρασμα είναι προφανές: εάν αυτή είναι η σωτηρία μας, δεν διαφέρει και σε πολλά από την καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι το τέλος του Μνημονίου, δεν είναι η ολοκλήρωση του success story σήμερα, αλλά ένα πρώτο λιθαράκι που μπήκε για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Κι αυτό είναι κάτι που πολύ πιο εύκολα αφομοιώνει και εκτιμά ο πολίτης.

Από την άλλη πλευρά, η αισιοδοξία είναι σε ακόμη μεγαλύτερη δόση και με μεταφυσικές μάλιστα διαστάσεις. Η χώρα είναι κατεστραμμένη σήμερα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί η ψήφος σας στις 25 Μαΐου και όλα θα αλλάξουν. Ολα θα αλλάξουν επειδή εμείς νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, επειδή εμείς νομίζουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλούτο και να τον μοιράσουμε… Κι αν αρνηθούν να μας δώσουν αυτόν τον πλούτο, αν αρνηθούν να μας διαγράψουν το χρέος, τι γίνεται; Μην ανησυχείτε, θα γίνει δημοψήφισμα. Είναι η μεταφυσική αντίληψη που λέγαμε. Ολα είναι στο μυαλό των ανθρώπων. Αρκεί να ψηφίσουν και τότε όλα θα είναι καλύτερα και ακόμη κι αν δεν βρεθούν λεφτά, θα είναι όλα όμορφα.

Η ανθρωπιστική τραγωδία θα είναι πιο ρομαντική, αφού θα την έχουμε επιλέξει με την ψήφο μας… Βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που σε μια χώρα με χαλάσματα, που ελάχιστα έχουν απομείνει όρθια, χάνεται το μέτρο. Και διαφεύγει την προσοχή ότι, εκτός από τα ναρκωτικά, είναι και η αισιοδοξία που σε υπερβολικές δόσεις σκοτώνει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: