Τελικά δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο στις Ευρωεκλογές




Του Θεόδωρου Χατζηπαντελή*

Τελικά δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο στις Ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό του Ιουνίου 2012 κρατώντας ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Εξαφάνισε τελείως όλους τους ανταγωνιστές του στο «αντιμνημονιακό» μπλοκ, εκτός φυσικά από το ΛΣ-ΧΑ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες –το δεξιό αντίστοιχο και δυνητικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται στα όρια της ύπαρξης και ανυπαρξίας. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ανάμεσα στο ποσοστό Μαΐου και Ιουνίου 2012. Άλλωστε, το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητα το 26-27% δεν είναι πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο στεναγμός ανακούφισης του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να διατηρήσει τα δύο τρίτα της δύναμης του βλέποντας μια νεόκοπη κίνηση να εμφανίζει αξιοπρόσεκτη καταγραφή και τον δυνητικό ανταγωνιστή (τη ΔΗΜΑΡ) να εξαφανίζεται, δεν μπορεί να καλύψει την αδυναμία έκφρασης συγκροτημένης πολιτικής. Αν θέλει να συγκροτήσει εναλλακτική λύση θα πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία του σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος.

Η ΝΔ αντιμετωπίζοντας εναλλακτικούς ανταγωνιστές –μικρούς και μεγάλους χάνει 6% της δύναμης της των βουλευτικών εκλογών. Και για αυτήν η ικανότητα διαχείρισης μιας δημοσιονομικής κρίσης μεγάλης κλίμακας πρέπει να ξεφύγει από την καθημερινή διαχείριση. Μεροδούλι, μεροφάι, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Χώρα θα επιβιώσει.

Στην μεγάλη εικόνα δύο κόμματα διατηρούν το ένα 26% και το άλλο 23%, ο ΛΣ-ΧΑ συγκεντρώνει 9%, η Ελιά συγκεντρώνει 8%. Τρία ακόμη κόμματα (Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ) ξεπερνούν το 3%. Ποσοστό 15% μένει εκτός εκπροσώπησης. Οι περιφέρειες και οι Δήμοι για την επόμενη πενταετία έχουν πολύ δουλειά. Σε πολλές περιπτώσεις η κρίση αντιπροσώπευσης είναι τεράστια. Με 21% εκλέγεις 60% των συμβούλων. Το θεσμικό έλλειμμα αποτελεί κίνδυνο και καμπανάκι για την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Αν αναζητηθεί η αντιστοιχία με βουλευτικές εκλογές αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Άλλωστε ποτέ δεν ήταν αντίστοιχα τα αποτελέσματα! Θα φανεί. Όταν προκύψουν βουλευτικές εκλογές (που φαίνεται να αργούν) θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στα κόμματα να εκφράσουν τις πολιτικές τους προτάσεις για τη διακυβέρνηση. Ιδιαίτερα όσοι βιάζονται να θεωρούν την επιλογή τους από το ένα τέταρτο των πολιτών σαν πλειοψηφία και αναζητούν δυνητικούς εταίρους στο χώρο της φαντασίας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Και κυρίως να μην νομιμοποιούν αυτούς που πρέπει το κομματικό σύστημα της Χώρας να απομονώσει. Αλλά και οι άλλοι. Που νομίζουν ότι ο στεναγμός ανακούφισης αρκεί. Μεγάλο αγκάθι το 9% του ΛΣ-ΧΑ. Δυστυχώς, παρά ότι η ψήφος και το χρήμα δεν έχει οσμή το κλείσιμο του ματιού και η νομιμοποίηση για οφέλη σε τοπικές εκλογές θα μετατραπεί σε μπούμεραγκ.

* Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελή, είναι καθηγητής του ΑΠΘ – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: