Τα μυθεύματα ενός Σκοπιανού ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον: Ονομασία και Κυπριακό




Επιχειρούν να μπλέξουν το Κυπριακό. Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ στην Ουάσιγκτον, Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, αναφέρεται στον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνάντησης «καταδεικνύουν τη νευρικότητα στην Αθήνα» και υποστηρίζοντας ότι «ο μη σεβασμός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εκ μέρους της Αθήνας αντανακλάται και στο Κυπριακό».

«Παράλληλα με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, τις οποίες ο Νίμιτς εντατικοποιεί σημαντικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση των Ηνωμένων εθνών να καταστεί συνεργάσιμη και στις ενισχυμένες συνομιλίες για το καθεστώς της Κύπρου, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέφρι Φελτμαν, Αναπληρωτή Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος συμμετείχε αρκετές φορές και στις συνομιλίες μεταξύ Νίμιτς, Γιόλεβσκι και Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Κερ Λίντζι, ειδικό για την ‘παγωμένη διένεξη’ στην Κύπρο, το ζήτημα της ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ υπονομεύει την ελληνική θέση στην Κύπρο. Αιτία γι’ αυτό είναι ο ελληνικός ανοιχτός μη σεβασμός της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του ανώτατου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία, ωστόσο, θα έπρεπε να εγγυηθούν ενδεχόμενη συμφωνία στην Κύπρο. Εκεί όπου πριν από δέκα χρόνια οι Ελληνοκύπριοι και ο πολιτικός τους μέντορας στην Αθήνα δεν κράτησαν το λόγο τους ότι θα σεβαστούν την επιτευχθείσα λύση της διένεξης», ισχυρίζεται ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Dnevnik αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Νίμιτς, Βασιλάκη και Γιόλεφσκι και σχολιάζει ότι «το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δήλωση του διαμεσολαβητή Νίμιτς πως το ζήτημα της ονομασίας σχετίζεται με την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη ο Έλληνας διαπραγματευτής κατηγόρησε την ‘Μακεδονία’ ότι δεν συνεργάζεται καταδεικνύει τη νευρικότητα της Αθήνας».  «Ο Βασιλάκης πρόσεξε να αποφύγει τους εκπροσώπους των ‘μακεδονικών’ ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, ενώπιον των οποίων αντιδρούσε με νευρικότητα στο παρελθόν, και προέβη σε δηλώσεις μόνο ενώπιον του μοναδικού εκπροσώπου του ελληνικού Τύπου (…).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του διαμεσολαβητή Νίμιτς και των συμμετεχόντων στις συνομιλίες Γιόλεβσκι και Βασιλάκη, δηλώσεις μετά από συνάντηση κάνει μόνο ο Νίμιτς. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της συνάντησης σε ανταλλαγή μειωτικών χαρακτηρισμών και επιθέσεων, κάτι που προσπάθησε να κάνει προχθές ο Βασιλάκης με τη νευρική του δήλωση», υποστηρίζει ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ, ο οποίος προσθέτει ότι η πΓΔΜ έχει ζητήσει εντατικοποίηση των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού της χώρας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik επιχειρείται επίσης η συνήθης συσχέτιση της κρίσης στην Ουκρανία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της ονομασίας και σημειώνεται ότι ο διαμεσολαβητής Νίμιτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία αλλά υπαινίχθηκε σαφώς την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα. ? «Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ευρώπη, πρέπει να εγκαταλειφθεί η ελληνική τακτική της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας», εκτιμά ο κ. Τσιλιμάνοφ, ο οποίος προσθέτει:

«Η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε σε πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ και των Βρυξελλών προς τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης να σταθούν ενωμένες προκειμένου να προστατευθούν από τις ρωσικές πιέσεις. Μια από τις πιθανές απαντήσεις στη διεύρυνση της ρωσικής επιρροής προς ανατολάς προαναγγέλθηκε από τον Αμερικανό διπλωμάτη και Αναπληρωτή Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη να σταλεί ‘ξεκάθαρο μήνυμα’ ότι το ΝΑΤΟ είναι ανοιχτό στη διεύρυνση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και χωρίς να ενταχθεί στη Συμμαχία κάποιο νέο μέλος.

Το εκ νέου ελληνικό σαμποτάζ της διεύρυνσης με τη ‘Μακεδονίας’, και οι προσπάθειες ακόμα και να σταματήσουν εντελώς οποιεσδήποτε συνομιλίες για διεύρυνση προς οποιαδήποτε χώρα, κάτι που η Ελλάδα επεχείρησε κατά τις τελευταίες Συνόδους Κορυφής, θα αδυνάτιζε αυτό το τμήμα της αμερικανικής απάντησης προς την Ρωσία».

Τέλος, υπό τον υπότιτλο «Λαϊκισμός για στήριξη των εθνικιστών», το δημοσίευμα της Dnevnik εκτιμά ότι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και Ευρωεκλογές στην Ελλάδα αποτελούν έναν «επιπρόσθετο ενδεχόμενο λόγο για τη μη διπλωματική στάση του Βασιλάκη στη Νέα Υόρκη». Ο Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ προηγείται «ο ακραία αριστερός ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ανταποκριτής σημειώνει επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με άλλο όνομα με στόχο να ξανακερδίσει τμήμα των ψηφοφόρων του» ενώ προσθέτει: «Η Ελλάδα ενδέχεται να ντροπιαστεί περαιτέρω στην Ευρώπη εφόσον η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταστεί εκ νέου τρίτο κόμμα στη χώρα και παρά τις δικαστικές υποθέσεις εναντίον της καταφέρει να στείλει ορισμένους από τους κακοποιούς της ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο Σαμαράς, έχοντας να αντιμετωπίσει την πίεση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί και το χαρτί του λαϊκισμού για το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο του εξασφαλίζει μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των Ελλήνων εθνικιστών, κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: