Στους 201 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εθνική τραγωδία μεγάλων διαστάσεων εξελίσσεται ώρα με την ώρα η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι και προς το παρόν χωρίς καμία βοήθεια, στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη.

Όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης, και εκατοντάδες από αυτούς εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε επίσης ότι άλλοι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μακραίνει ώρα με τη ώρα ο κατάλογος των νεκρών από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία.

Τουλάχιστον 166 είναι οι νεκροί και πάνω από 400 αυτοί που παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας.

Όπως είπε ο υπουργός Τανέρ Γιλντίζ 787 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και τέσσερις ανήλικοι οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τουλάχιστον 17 ανθρακωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση μιας στοάς σε ορυχείο στη δυτική τουρκική επαρχία Μάνισα (Μαγνησία), όπως ανακοίνωσαν τούρκοι αξιωματούχοι.

«Ο τελευταίος απολογισμός είναι 17» νεκροί, δήλωσε ένας τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι 11 τραυματισμένοι ανθρακωρύχοι έχουν ανασυρθεί από το ορυχείο, ενώ έκανε λόγο επίσης για 17 νεκρούς. Προηγούμενος απολογισμός της Υπηρεσίας έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

Η στοά κατέρρευσε έπειτα από μια έκρηξη η οποία προκλήθηκε από μια βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Οι διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου που βρίσκεται στην πόλη Σόμα, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Οι πυροσβέστες έχουν ανακοινώσει ότι ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει να προχωρήσουν.

Ένα ελικόπτερο έχει σταλεί στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 580 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης, όμως μεγάλος αριθμός από αυτούς κατάφερε να σωθεί. Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.

«Δεν θέλω να δώσω κανέναν αριθμό. Προτεραιότητά μας είναι να προσεγγίσουμε τους εργαζόμενούς μας που βρίσκονται κάτω από τη Γη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος έχει μεταβεί στη Μάνισα.

«Τέσσερις ομάδες διασωστών εργάζονται στο ορυχείο. Η πυρκαγιά προκαλεί προβλήματα, όμως οξυγόνο διοχετεύεται στις στοές που δεν έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μουτζαφέρ Γιουρτάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 300 με 400 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο ορυχείο, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από 200 έως 300.

Καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η αλλαγή βάρδιας, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εργατών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο ορυχείο, επεσήμαναν αξιωματούχοι του περιφερειακού εργατικού συνδικάτου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «προσεκτικά τις εξελίξεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης των παγιδευμένων ανθρακωρύχων.

«Ελπίζουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες τις επόμενες ώρες», είπε ο Ερντογάν.

Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου. «Αν έχουν πάθει βλάβη οι αεραγωγοί, οι ανθρακωρύχοι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε διάστημα μίας ώρας», είπε.

Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.

Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα μια έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: