150 ψήφοι για το μεσοπρόθεσμο – Στουρνάρας: «Οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους τον Οκτώβριο»




ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με ψήφους 150 έναντι 119, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 269 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ήταν η τελευταία πριν τις εκλογές για τους ΟΤΑ και το Ευρωκοινοβούλιο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους με μέτρα ελάφρυνσής του που θα ληφθούν τον Οκτώβριο, είναι το τελευταίο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, που θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει πλήρως τη δημοσιονομική αυτάρκειά της και να εξοικονομήσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το τελευταίο στοίχημα, εκεί που θα διαψευσθούν οριστικά και αμετάκλητα οι γραφικές πλέον ιερεμιάδες της αντιπολίτευσης, είναι η οριστική διευθέτηση του προβλήματος του δημοσίου χρέους» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας πως στην προχθεσινή συνάντηση του Eurogroup, ο ίδιος έθεσε το ζήτημα – «και οι εταίροι μας επανέλαβαν με τη δυνατότερη φωνή τη δέσμευση αυτή».

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στον έλεγχο του μεγάλου πλούτου, τονίζοντας πως, ενώ «την 31η Δεκεμβρίου του 2013, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου εξέταζε 108 περιπτώσεις, έναν χρόνο αργότερα οι έλεγχοι είχαν φθάσει τους 1.307»:

«Από την 1/1/2014 έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2014, ολοκληρώθηκαν 181 έλεγχοι με τελική έκθεση και οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, και 302 έλεγχοι με προσωρινό σημείωμα ελέγχου και προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου. Άρα, κανείς δεν μπορεί να μιλά πλέον για κωλυσιεργία», ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαπίστωσε θεαματική βελτίωση στους δείκτες της απασχόλησης: «Οι μεταβολές στο χώρο της μισθωτής απασχόλησης είναι καλύτερες από εκείνες του 2001», καθώς «μέχρι τον μήνα Απρίλιο είχαμε 60.600 νέες θέσεις εργασίας έναντι 29.298 πέρυσι -και το πρώτο τετράμηνο καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατά 101.476 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 20.460 πέρυσι».

«Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά από το 2009 το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες – και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «Στα πέντε χρόνια που μας έρχονται προβλέπουμε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά: Η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2014 είναι της τάξης του 0,6% – με συμφωνία όλων των διεθνών οργανισμών. Η οικονομία προβλέπεται να αναπτύσσεται ετησίως την προσεχή πενταετία, κατά μέσο όρο, 2,8%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκαν σε ονομαστικούς όρους τους δύο πρώτους μήνες του 2014 κατά 1,5%, ενώ η πραγματική αξία έχει αυξηθεί πάνω από το ποσοστό αυτό».

Όσον αφορά τη ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε περαιτέρω βελτίωσή της «ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποκατάσταση της πρόσβασης της ελληνικής οικονομίας στις αγορές». Βασική και αναγκαία προϋπόθεση ωστόσο, για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία παραμένει η «πολιτική σταθερότητα»:

«Από τα πιο παράδοξα πράγματα που ακούστηκαν σήμερα από τον κ. Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα Ελλάδα. Ποια νέα Ελλάδα; Με Ειδικά Δικαστήρια, με κρεμάλες, όπως ανέφερε ο κ. Παναγούλης το πρωί – και από κάτω να χειροκροτούν “φερέλπιδες” νέοι όπως ο συνδικαλιστής κύριος Φωτόπουλος με το “θεάρεστο” έργο; Νέα Ελλάδα με παλιά δραχμή, (όπως έχουν πει στελέχη σας), με μονομερή χρεοκοπία και με καινούρια “οραματικά” συνθήματα όπως “έξω από την ιμπεριαλιστική Ευρώπη”; Νέα Ελλάδα, όπου η οικονομία είναι το κράτος και ο κρατισμός είναι η οικονομία;», αναρωτήθηκε ο υπουργός.

«Εγκρίνοντας το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, η Ελλάδα θα δώσει για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι οδεύει πλέον οριστικά σε ένα νέο δρόμο. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικά στους νέους. Είναι ένα μήνυμα που λέει ότι η χώρα θέτει ένα τέρμα στη δυσβάσταχτη και άδικη μεταφορά βαρών στις επόμενες γενιές και θεμελιώνει ένα καλύτερο αύριο για αυτές» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: