Διεξάγεται τώρα έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Μόσχας




Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγο αργότερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία στήριξε το αίτημά της για την πραγματοποίηση της συνόδου αυτής στη “σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία”, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα την αυγή μια στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, κατά την οποία έχασε δύο στρατιώτες. Με την επιχείρηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική αυτή στρατιωτική επιχείρηση “μια επονείδιστη πράξη βίας” από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί “να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή”. “Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει “να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας”.

Η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση. Καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης από το Συμβούλιο όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου που έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Δυτικών σε αυτό.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες που έχουν στόχο να θεωρηθεί υπεύθυνο το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα απέτυχε να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

“Αντ’ αυτού η Ρωσία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο, συλλαμβάνουν ομήρους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα τρόμου και βίας”, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση αυτή ότι η Ουκρανία προτίθεται να διαπραγματευτεί με έναν Ρώσο απεσταλμένο για να βρεθεί μια λύση στην κρίση, αλλά σημειώνει ότι το Κίεβο δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξή του στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε στην νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί.

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ

Η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται», είπε ο Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

«Κατά την διάρκεια της επιχείρησης οι εγκληματίες υπέστησαν βαριές απώλειες: πολλούς νεκρούς και τραυματίες, πολλούς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, λάβαμε πληροφορίες για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες στις τάξεις των στρατιωτών μας», δήλωσε ο ίδιος.

Η εκπρόσωπος των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Στέλλα Χορόσεβα έκανε νωρίτερα λόγο για πέντε νεκρούς, «τρία μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων και δύο πολίτες», κατά την διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με την ίδια, οι αντάρτες «έχασαν τέσσερα ως πέντε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης».

Απευθυνόμενος στη Ρωσία, ο Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «σταματήσει την υστερία».

«Καλώ την ηγεσία της Ρωσίας: σταματήστε την ιστορία όσον αφορά τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία. Σταματήστε τις απειλές και τον εκφοβισμό», ανέφερε.

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας και να μην καταφύγει στην τρομοκρατία, στις δολιοφθορές και στις στρατιωτικές απειλές για να ασκεί πίεση στη χώρα μας», συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αν ανησυχείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ασχοληθείτε με αυτά στη δική σας χώρα όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συστηματικές», πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ.

Εξάλλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η ουκρανική συνοριοφρουρά ματαίωσε προσπάθειες Ρώσων «ενόπλων δολιοφθορέων» να παρεισφρήσουν στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ανακοίνωση ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ακόμα ότι η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί το Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ανέμενε το Κίεβο, καθώς την περιέπλεξε το γεγονός πως οι φιλορώσοι κρύβονται «πίσω από τους πολίτες» και «πυροβολούν από διαμερίσματα πολυκατοικιών», όπως τόνισε, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Απαιτούμε οι τρομοκράτες, οι δολιοφθορείς, όλοι όσοι πήραν τα όπλα εναντίον της χώρας μας να παραδώσουν τα όπλα τους, να παραδοθούν, να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και να αποχωρήσουν από τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.

Επικαλούμενος την κρίση στην ανατολική Ουκρανία ο Τουρτσίνοφ υπέγραψε εξάλλου ένα διάταγμα το οποίο επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες από 18 ως 25 ετών.

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: