Στέλνουν τον Τζόζεφ Μπάιντεν στην αυλή του κατοχικού καθεστώτος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι διεργασίες για τον καθορισμό του προγράμματος του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, που θα έλθει στην Κύπρο την Τετάρτη 21 Μαίου, συνεχίζονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οι συζητήσεις που αφορούν Το χώρο της συνάντησης που θα έχει ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον κατοχικό ηγέτη, φαίνεται να οδηγούνται σε κατάληξη, αν και ακόμη τίποτε δεν είναι οριστικό.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό που συζητείται είναι όπως η συνάντηση Μπάιντεν και Έρογλου γίνει σε κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του λεγόμενου προεδρικού μεγάρου. Το κτίριο αυτό, που χρησιμοποιείτο στο παρελθόν από τον Ραούφ Ντενκτάς αλλά και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χωροταξικά ανήκει στο συγκρότημα του λεγόμενου προεδρικού μεγάρου.Η αμερικανική πλευρά επιμένει όπως να αποφευχθεί, κατά την άφιξη και παρουσία του αντιπροέδρου Μπάιντεν, η ανάρτηση συμβόλων του ψευδοκράτους. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές ουσιαστικά ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, στο λεγόμενο προεδρικό, με τη διαφορά ότι δεν θα εισέλθει από την κεντρική είσοδο.

Τις συζητήσεις για τον καταρτισμό του προγράμματος διεξάγει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι. Δεν έχει διευκρινιστεί, πάντως, εάν η αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται σε συνεννόηση και συζητήσεις με το κατοχικό καθεστώς για θέματα ασφάλειας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, κατά τη μετάβαση και παραμονή του στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Μπάιντεν, που θα φθάσει την ερχόμενη Τετάρτη στο νησί, θα έχει επαφές την επόμενη ημέρα. Την Πέμπτη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Εάν οριστικοποιηθεί το προσχέδιο προγράμματος, ενδεχομένως ο κ. Μπάιντεν να παραθέσει δείπνο στους Αναστασιάδη και Έρογλου, στο εστιατόριο «Σιατό Στάτους», που βρίσκεται απέναντι από το Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη.

Ο Έρογλου σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά αναμένει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν θα επιταχύνει και θα δώσει μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Ο ΑΧΜΕΤ

Γιά συντονισμό, αλλά περισσότερο για να κάνει ένα καλό φροντιστήριο στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος έρχεται σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη- αστραπή του Τούρκου ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί ενόψει της άφιξης στην Κύπρο, την ερχόμενη Τετάρτη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν. Όπως συναφώς μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να φθάσει στα κατεχόμενα στις 11.30 αύριο το πρωί και αμέσως μετά την άφιξή του στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Νταβούτογλου θα δει τον κατοχικό ηγέτη και αμέσως μετά, στις 12.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Ντερβίς Έρογλου.

Στις 14.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο “προεδρικό”. Μία ώρα μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με την “πρόεδρο” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ, στις 16.00 με τον “πρωθυπουργό” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και στις 16.30 με τον “υπουργό” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί. Ο κ. Νταβούτογλου θα αναχωρήσει με το ιδιωτικό αεροπλάνο που θα τον φέρει στα κατεχόμενα, στις 18.00 το απόγευμα.

ΚΙΝΤ: Βλέπει βελτίωση των σχέσεων – Οι Βρετανοί «απορρόφησαν κάποια μαθήματα»

Ο απερχόμενος πρέσβης της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, που αντικαθίσταται τον προσεχή Αύγουστο, σχολίασε ότι υπάρχει περιθώριο να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στη Βρετανία να γίνει πιο ενεργός υποστηρικτικός παίκτης. Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορεί και δικαίως δεν πρέπει να είναι εκείνη που θα δώσει τη λύση.

Παραδίδοντας το βράδυ της Πέμπτης σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ την έκτη διάλεξη στη μνήμη του ιστορικού Κιθ Κάιλ, ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, ο κ. Κιντ αναφέρθηκε αρχικά στις θετικές αλλαγές που διακρίνει στην ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της βελτίωσης σε επίπεδο μη-υψηλής πολιτικής έδωσε τη συμμετοχή της Βρετανίας στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης στην Κύπρο και την παροχή στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο της ευκαιρίας να δει από κοντά πώς λειτουργεί ο αντίστοιχος θεσμός στη Βρετανία.

Ως παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο Μάθιου Κιντ ανέφερε αρχικά το πέρασμα του χρόνου και των γενεών. Έδωσε το παράδειγμα της χαμηλών τόνων αντιμετώπισης των αποχαρακτηρισθέντων αποικιακών αρχείων του Φόρεϊν Όφις που κατά την εκτίμησή του ίσως δείχνει ότι κάποια πράγματα στην ιστορία μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι πια τόσο «οξεία ευαίσθητα».

Ακόμα ένας ωφέλιμος για τις διμερείς σχέσεις παράγοντας, κατά τον Βρετανό διπλωμάτη, είναι ότι μετά την εμπειρία του 2004 οι Βρετανοί «απορρόφησαν κάποια μαθήματα» για το πώς εξωτερικοί παίκτες πρέπει ή δεν πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο υποστήριξης μιας λύσης. «Έχουμε γίνει πιο ευαίσθητοι επί πραγμάτων που δεν πέτυχαν το 2004», ανέφερε.

Photo via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: