Συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες στην Ελλάδα να προσέλθουν στις κάλπες




Όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στις αυτοδιοικητικές και, κυρίως, στις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα, έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, μερικές από αυτές αγεφύρωτες, αλλά στο μόνο πράγμα για το οποίο φαίνεται σήμερα να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, είναι στις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τους πολίτες, ιδίως δε τους νέους ψηφοφόρους, να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Από το πρωί σήμερα, όλες οι πολιτικές παρατάξεις κάνουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες “να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα”, με ιδιαίτερες, μάλιστα, αναφορές προς τους νέους, που μοιάζουν να μην συγκινούνται.

Περίπου τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, υπήρχε σαφής ένδειξη «σημαντικού αριθμού εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που δεν έχουν ακόμα προσέλθει», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών που επιβλέπει όλη την εκλογική διαδικασία.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Ο ένας είναι η ηθελημένη αποστασιοποίηση πολλών ανθρώπων, ιδίως των νέων, από αυτό που ονομάζεται «πολιτική διαδικασία».

«Όσο και να προσπαθούν να μας προσεγγίσουν με το πρόσχημα ότι δεν πρέπει να αφήνουμε άλλους να ψηφίζουμε για μας, εγώ και όλοι οι φίλοι και συμφοιτητές μου αισθανόμαστε ότι, σε όποιον και εάν ρίξουμε την ψήφο μας, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», μας είπε ο κ. Κρίτων Ασλάνογλου, φοιτητής νομικής.

«Εγώ θα ψηφίσω μόνο στις Ευρωεκλογές», πρόσθεσε η Ανίτα Δημητρίου, ιδιωτικός υπάλληλος από την περιοχή Παγκρατίου, στο κέντρο της Αθήνας, «επειδή μόνο από ξένα κανάλια και sites μπόρεσα να ενημερωθώ για ευρωπαϊκά ζητήματα, και έκρινα ότι μόνο για αυτά αξίζει να ρίξω την ψήφο μου».

Στην ανάγκη «έστω και τώρα, να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, ιδίως οι νέοι και να πάνε να ψηφίσουν», αναφέρθηκε νωρίς το πρωί με δήλωσή του ο κ. Τσίπρας. Και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, που κατεβαίνει με το Ποτάμι στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεανική ψήφο, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να βάλουν μουσική στη διαπασών στα σπίτια τους, «ώστε να βγουν οι νέοι και να πάνε να ψηφίσουν».

Ο δεύτερος λόγος για την αποχή πολλών από τις εκλογές, είναι ο οικονομικός. Στην Ελλάδα, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, στις εκλογές, εκ παραδόσεως μεταβαίνει στη γενέτειρα του, πόλη, νησί, χωριό, για να ψηφίσει, διατηρώντας εκεί τα εκλογικά του δικαιώματα.

Όσοι ήταν βέβαιοι, ή σχεδόν βέβαιοι, ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, δεν θα υπήρχε νικητής από την πρώτη Κυριακή, μετέβησαν στις περιφέρειές τους σήμερα για να γλυτώσουν τα επιπλέον έξοδα μετακίνησης, και να ψηφίσουν μία και καλή, και στις τρεις εκλογές.

Υπάρχει και σημαντικός αριθμός πολιτών, όπως μας είπαν από τέσσερα εκλογικά κέντρα στην Τρίπολη Ηλείας, που λόγω οικονομικής στενότητας επέλεξαν να μην προσέλθουν καθόλου στις κάλπες, «οπότε κατατάσσονται αμέσως στους απέχοντες».

Ένας τρίτος λόγος μπορεί να είναι και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σήμερα σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ξεχυθούν από το πρωί στις παραλίες με σκοπό να πάνε αργότερα να ψηφίσουν, αλλά αυτό το «αργότερα» για πολλούς δεν έρχεται ποτέ. Τους κερδίζει η θάλασσα και η ταβέρνα.

Εκλογικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό κέντρο του Β’Δημοτικού Σχολείου του Παπάγου, στην Αθήνα, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι από την ενημέρωση που έχει και από τμήματα άλλων περιοχών, όπου υπάρχει επανάληψη εκλογικής αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, η προσέλευση του κόσμου «είναι σχετικά καλή», όπως στους Παπάγου. Όπου, όμως, το αποτέλεσμα έχει κριθεί ήδη σε δήμους και περιφέρειες, και απομένουν μόνο οι Ευρωεκλογές, «η προσέλευση είναι απελπιστική», μας είπε.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: