Συνάντηση με μηνύματα στη Μόσχα: Ο Ομπάμα με τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης




O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στις ΗΠΑ, που ξεκινά την Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Η στήριξη στον Τζάρμπα αποτελεί βασικά μήνυμα στη Μόσχα η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ασαντ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, «αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντήσει τον Τζάρμπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης, καθώς ο Ομπάμα θα βρίσκεται εκτός Ουάσιγκτον από αύριο έως την Παρασκευή, αφού θα ταξιδέψει στο Αρκάνσας (νότια) και την Καλιφόρνια (δυτικά).

Το γραφείο του Τζάρμπα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το στέλεχος της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει αύριο μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κυρίως για να ζητήσει από την κυβέρνηση Ομπάμα να χορηγήσει τεχνολογικά προηγμένα όπλα στους αντάρτες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τζάρμπα θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις, στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, όπως και τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Περίπου 30 καθεστωτικοί σκοτώθηκαν όταν αντάρτες πυροδότησαν τόνους εκρηκτικών μέσα σε σήραγγα που περνούσε κάτω από σημείο ελέγχου σε επαρχία στα βορειοδυτικά της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα ακτιβιστές.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από οπαδούς της αντιπολίτευσης δείχνουν μία στήλη πυκνού καπνού, ενώ ακούγεται ο ήχος από πυρά και άνδρες και φωνάζουν “Allahu akbar” (στα αραβικά “Ο Θεός είναι μεγάλος”).

Οι αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά όπως επισημαίνει το Ρόιτερς το μέγεθος της έκρηξης που σημειώθηκε χθες Δευτέρα ήταν ασυνήθιστο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε έξω από την πόλη Μααράτ αλ Νούμαν, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Τουλάχιστον δύο αξιωματικοί του στρατού συγκαταλέγονται στα θύματα της έκρηξης, η οποία ήταν έργο των ανταρτών του Ισλαμικού Μετώπου και της οργάνωσης Ασπίδες του Επαναστατικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οργάνωση.

Χθες Δευτέρα, περίπου 70 αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, ένα πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα, και της πτέρυγας της αλ Κάντα στη Συρία, του Μετώπου αλ Νούσρα, και των συμμάχων της σε μία επαρχία της ανατολικής Συρίας που συνορεύει με το Ιράκ, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: H Ουάσιγκτον θα παραχωρήσει στα γραφεία της συριακής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ το καθεστώς της ξένης διπλωματικής αποστολής, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αυτή η εξέλιξη, που ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα, στοχεύει «στο να ενισχύσει τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και να συνοδεύσει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει όλους εκείνους που έχουν ανάγκη βοήθεια στη Συρία» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια νέα Συρία, για την αναγνώρισή της στη διεθνή σκηνή και για τις σχέσεις των Σύρων με τις ΗΠΑ», δήλωσε με ικανοποίηση ο Τζάρμπα, κάνοντας λόγο για ένα «διπλωματικό πλήγμα» για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να αυξήσουν τη μη φονική βοήθεια που παρέχουν και να επιταχύνουν τις παραδόσεις στη μετριοπαθή αντιπολίτευση, που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των ακραίων ισλαμιστών μαχητών, η δράση των οποίων είναι έντονη σε αυτή τη σύρραξη. Θα χορηγηθεί πρόσθετη βοήθεια 27 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας στα 287 εκατομμύρια δολάρια.

PHOTO: President Barack Obama meets with Anita Decker, Deputy Chief of Staff for Operations, and Personal Secretary Ferial Govashiri in the Oval Office, May 5, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: