Συμφωνία για την επαναφορά των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο




Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο υπογράφηκε την Παρασκευή η συμφωνία, για την επανίδρυση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το πρόγραμμα αποκαλείται «Ελληνικές Σπουδές» και ανήκει στο Κέντρο Ευρωπαικών, Ρωσικών και Ευρωασιατικών Σπουδών της Σχολής Μunk, του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η δωρεά από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς ανέρχεται σε 180.000 δολάρια, για τα τρία πρώτα χρόνια, με στόχο να συγκεντρωθούν 2 εκ. δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι Ελληνικές Σπουδές θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο 2014 και θα καλύψουν :

– Ελληνική Γλώσσα

– Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική

– Η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση και η γεωπολιτική της θέση

– Υποτροφίες σε 10 φοιτητές των Ελληνικών Σπουδών και εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ελλάδα

– Πρόσκληση ετησίως σε ένα πανεπιστημιακό ομιλητή κύρους από την Ελλάδα για διάλεξη

Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, από το Προεδρείο του Συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίο του Τορόντο σε συνεργασία με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρη Αζεμόπουλο.

Στις συνομιλίες με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς ( Hellenic Heritage Foundation ) το οποίο σε στενότατη συνεργασία με το Προξενείο αποτέλεσε τον συνομιλητή του Πανεπιστημίου προκειμένου να βρεθούν και να καταβληθούν όχι μόνο οι οικονομικοί πόροι για να υλοποιηθεί αυτό όνειρο της Ελληνικής παροικίας αλλά και για να έχει βιωσιμότητα το πρόγραμμα διδασκαλίας σε βάθος χρόνου.

Στην υπογραφή της συμφωνίας στο Ελληνικό Προξενείο για την επανίδρυση του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς, Γιώργος Ράιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, Αντώνης Αρτεμάκης, ο πρόεδρος της Πανμακεδονικής Ενωσης Δημήτρης Καράς , ο πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Κώστας Κατσανέβας καθως και εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ και άλλων οργανισμών της ελληνικής ομογένειας.

Εκ μέρους της ηγεσίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο παρέστησαν οι καθηγητές Robert Austin ,Randall Hansen και Jacob Wesolowski.

ΠΗΓΗ: ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: