Σενάρια του ΔΝΤ για το “Ελληνικό Πρόγραμμα”




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το ΔΝΤ καταρτίζει σενάρια για τα κράτη που βρίσκονται υπό τα Προγράμματα του και βασικός σκοπός είναι η αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων και άλλων καταστάσεων, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία μίας χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε επανηλειμμένες ερωτήσεις του «Εθνους» που αφορούσαν την αποκάλυψη της εφημερίδας FT για το «Σχέδιο Ζ».

Ο κ. Ράις ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις που έδωσε. Αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του δημοσιεύματος, και ειδικά τη συνεργασία των επικεφαλής της Τρόικα για τη διαχείριση πιθανής κρίσης στην περίπτωση που εξαναγκαζόταν η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος δεν δέχθηκε να απαντήσει και το ερώτημα εάν κάποιο στέλεχος του ΔΝΤ έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», που δεν σχολιάζει το Ταμείο, ο επικεφαλής της Αποστολής κ. Πολ Τόμσεν έγινε κοινωνός των σχεδιασμών, ως μέλος της Τρόικα, αλλά –όπως τονίστηκε- δεν ήταν θέμα που αφορούσε το ΔΝΤ, αλλά μόνο την Ευρωζώνη. Πάντως, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», όταν ρωτήθηκε εάν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Επίσης διέψευσε ότι το Ταμείο έχει σχέδιο για την περίπτωση κατά την οποία «σπάσει» η Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» εάν το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει «απειλή» για το «Ελληνικό Πρόγραμμα», ο κ. Ράις τόνισε ότι «δεν θα κάνει εικασίες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 30 Μαΐου για να ασχοληθεί με την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Ράις ανακοίνωσε ότι μετά την έγκριση της έκθεσης του κ. Τόμσεν, θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιούλιο για να εξετάσει το καθεστώς της εφαρμογής του Προγράμματος. Οι επικεφαλής της Τρόικα αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας μετά το καλοκαίρι για τη νέα επιθεώρηση, αν και επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα για μερικές ημέρες την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου, αλλά η επίσκεψη δεν θα γίνει στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης.

RICE-IMF01-08MAY2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: “Σφίγγα” για το “σχέδιο Ζ”

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ, www.in.gr

Αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράϊς τις αποκαλύψεις των Financial Times για το «σχέδιο Ζ» , το οποίο  φέρονται να είχαν καταρτίσει ΕΕ και ΔΝΤ στις αρχές του 2012 προκειμένου να διαχειρισθούν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο Ράϊς δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για το δημοσίευμα των Financial Times ωστόσο ξεκαθάρισε πως πάγια αρχή του Ταμείου είναι να μην σχολιάζει δημοσιεύματα. Ερωτηθείς για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε σε συναντήσεις που να σχετίζονται με το «σχέδιο Ζ» αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εξορισμού δουλειά του ΔΝΤ είναι να καταρτίζει σενάρια για να αντιμετωπίζει κρίσεις και για να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές στα μέλη του.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε ειδικά για το εάν το ΔΝΤ είχε καταρτίσει κάποιο σχέδιο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ωστόσο απάντησε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο», είπε δύο συνεχόμενες φορές στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε ή εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο του ΔΝΤ για την περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης απήντησε με ένα εμφατικό «όχι».

Ο Ράϊς επιβεβαίωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 30 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνει την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αποσαφήνισε ότι μετά την έγκριση θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, αν και ρωτήθηκε για το εάν οι εκλογές αποτελούν «απειλή» για το ελληνικό πρόγραμμα είπε πως δεν θα κάνει σπέκουλα αναφορικά με τις εκλογές.

Για το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε:

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, επιβεβαίωσε ότι στις 30 Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι. Σε ερώτηση αν οι επικείμενες εκλογές αποτελούν «απειλή» για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει.

Επίσης, σε ερωτήσεις για «δημοσιεύματα-αποκαλύψεις», ειδικά για το δημοσίευμα της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς περί «σχεδίου Z» το 2012 και αν το ΔΝΤ είχε κάποιο σχέδιο για «ενδεχόμενο εξόδου» της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι «πάγια αρχή» του Ταμείου είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα, ούτε απάντησε στο αν το ΔΝΤ έλαβε μέρος σε συναντήσεις που να αφορούν το «σχέδιο Ζ», υπογραμμίζοντας ότι αποστολή του Ταμείου είναι ο «καταρτισμός σχεδίων για την αντιμετώπιση κρίσεων» και να «παρέχει συμβουλές» στα μέλη του.

Στην επιμονή των δημοσιογράφων γύρω από το όλο θέμα, επισήμανε: «Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο». Σε ερώτηση αν υπήρχε ή αν υπάρχει κάποιο σχέδιο του ΔΝΤ για το «ενδεχόμενο διάσπασης» της ευρωζώνης, απάντησε: «όχι».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: