Μεγάλη πτώση, κατά 30%, στις κρατήσεις ξένων τουριστών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία




Ο σύνδεσμος ρωσικών τουριστικών επιχειρήσεων (Ator) κατέγραψε μεγάλη πτώση, η οποία ανέρχεται έως και στο 30%, των ταξιδιωτικών κρατήσεων ξένων στη Ρωσία μετά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του σήμερα.

«Έχουμε καταγράψει από τον Μάρτιο (του 2014) μια πτώση 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος του αριθμού των κρατήσεων τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάγια Λομίτζε, εκτελεστική διευθύντρια του συνδέσμου αυτού, ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού στη Ρωσία.

«Με την κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, πολλοί τουρίστες φοβούνται για την ασφάλειά τους και τη συμπεριφορά του πληθυσμού απέναντί τους».

Από τη Γαλλία, για παράδειγμα, «καταγράψαμε τον Απρίλιο την ακύρωση πολλών χιλιάδων ταξιδιών που προβλεπόταν να γίνουν στα τέλη του Ιουνίου», σημείωσε η Λομίτζε.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, «πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έχουν εξηγήσει την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ακυρώσεις ταξιδιών επικαλούμενοι ότι διαφωνούν με την πολιτική της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση», διευκρίνισε η Λομίτζε.

«Άλλοι αντιθέτως εξέφρασαν την επιθυμία να έλθουν για να δουν αυτό που έχει συμβεί με τα δικά τους μάτια», πρόσθεσε η ίδια.

Το περασμένο φθινόπωρο καταγραφόταν ήδη πτώση του αριθμού των ταξιδιών ξένων τουριστών στη Ρωσία —σχεδόν 2,7 εκατ. το 2013—, η οποία αποδιδόταν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 ως 12% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Λομίτζε, η οποία εξήγησε την τάση αυτή επικαλούμενη την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει υποστεί το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι.

Το ρωσικό νόμισμα έχει απολέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του ευρώ και του δολαρίου τους τελευταίες μήνες, τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται στα τέλη του 2013 και ενισχύθηκε από την ουκρανική κρίση και τις απειλές για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως εξάλλου επιταχύνθηκε κι η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία.

Το 2006 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) είχε εκτιμήσει ότι η Ρωσία, η οποία διαθέτει τεράστιο δυναμικό όσον αφορά την προσέλκυση ταξιδιωτών χάρη στα πολυάριθμα ιστορικά μνημεία της, ανάμεσά τους και πολλά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αλλά και τα θέλγητρα του φυσικού της τοπίου, στοιχεία που παρέμεναν αναξιοποίητα για πολύ μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θα γινόταν σταδιακά μια χώρα που θα κατατασσόταν στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των τουριστικών προορισμών, αν βελτίωνε τις ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές για της για την υποδοχή τουριστών και απλοποιούσε τις διαδικασίες για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορέιο – Photo via: US Passport Service

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: