Στην Κύπρο νίκησε η αποχή με ποσοστό 57%




Τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα των σημερινών ευρωεκλογών στην Κύπρο, μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, έχουν ως ως εξής:

ΔΗΣΥ: 37,85% (35,61% το 2009).

ΑΚΕΛ: 26,59% (34,90% το 2009).

ΔΗΚΟ: 10,86% (12,28% το 2009).

ΕΔΕΚ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 7,69% (9,85% το 2009).

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 6,78% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό).

Μήνυμα Ελπίδας: 2,7% (δεν υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό).

Με βάση αυτά τα ποσοστά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διατηρούν τις δύο θέσεις που κατείχε το καθένα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ διατηρούν, επίσης, από μία έδρα.

Η αποχή έφθασε στο πρωτοφανές, για την Κύπρο, ποσοστό του 57%. Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κωνσταντίνο Νικολαϊδη, το τελικό ποσοστό ψηφισάντων ήταν 42,37% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το ποσοστό των Τουρκοκύπριων που ψήφισαν ανήλθε στο 3,19%. Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε ότι εάν εξαιρεθούν τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκυπρίους, που ήταν εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά, η συμμετοχή ανέρχεται στο 46,56%, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009, που ήταν 59,40%.

Επισήμως, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, ANA-MPA

Eleni THEOCHAROUS

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πρώτη η Ελένη Θεοχάρους στο ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από πλευράς ΔΗΣΥ εκλέγεται η Ελένη Θεοχάρους, ενώ μάχη για τη δεύτερη έδρα δίνουν οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Χρήστος Στυλιανίδης. Στο ΑΚΕΛ διατηρεί την έδρα ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ενώ την δεύτερη έδρα διεκδικούν Νεοκλής Συλικιώτης και Σταύρος Ευαγόρου. Μάχη για γερά νεύρα στο ΔΗΚΟ με την Αντιγόνη Παπαδοπούλο να κονταροχτυπιέται με τον Κώστα Μαυρίδη. Οριακό προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Δημήτρης Παπαδάκης έναντι του Γιώργου Περδίκη στη συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγων.

20:36 Για αποτέλεσμα ευθύνης και όχι κομματικής επιτυχίας, κάνει λόγο πηγή εντός του ΔΗΣΥ. «Εκλαμβάνουμε το αποτέλεσμα ως εντολή και μήνυμα να συνεχίσουμε με ένταση και να αυξήσουμε την προσπάθεια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», λένε οι ίδιες πηγές. Στην Πινδάρου κατευθύνονται ολοένα και περισσότερα στελέχη, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μεταξύ άλλων στο ΔΗΣΥ βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Τορναρίτης, ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης και οι βουλευτές Αντρέας Κυπριανού, Μάριος Μαυρίδης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Δημήτρης Συλλούρης και Ρένα Χόπλαρου.

20:31 Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών εκφράζει με δήλωσή του αυτή την ώρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος, ενώ σχολίασε και το υψηλό ποσοστό αποχής, λέγοντας ότι ο κόσμος εκφράζει την αντίθεσή του προς τις φιλελεύθερες πολιτικές και την απαξίωσή του για τα δημοκρατικά ελλείμματα που διευρύνονται.

20:29 Ανεπίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%.

20:25 Τιμητικό χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου το αποτέλεσμα που φαίνεται να εξασφαλίζει η συνεργασία ΕΔΕΚ και Οικολόγων στις ευρωεκλογές. Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Γιάγκου είπε ότι τελικά η αποχή «τιμώρησε τα μικρά κόμματα και επωφελήθηκαν τα κόμματα του κατεστημένου».

20:21 Ανεπίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,8% παγκύπρια: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%

20:17 Ρευστή θεωρεί τη διεκδίκηση της 6ης έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο η Συμμαχία Πολιτών. Στελέχη τονίζουν ότι συνεχίζουν να διεκδικούν την έδρα, ενώ σε γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι τα ποσοστά που ανακοινώνονται αποδεικνύουν ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Συμμαχίας Πολιτών εδραιώνει το Κίνημα στη συνείδηση των πολιτών.

20:10 Στο ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι θα διατηρήσουν τα ποσοστά που είχαν εξασφαλίσει στις ευρωεκλογές του 2009. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κόμμα έχει κλειδώσει τη μία έδρα, ωστόσο σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη μεταξύ Αντιγόνης Παπαδοπούλου και Κώστα Μαυρίδη με την πρώτη να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: